OVA OMILJENA GRICKALICA POGORŠAVA POJAVU PSORIJAZE: Svi je jedemo, A STUDIJA POKAZALA DA JE OPASNA
Veća je verovatnoća da će ljudi čija ishrana sadrži ultra-prerađenu hranu imati aktivne slučajeve psorijaze, navodi se u najnovijem dopisu istraživača.
Prema novom istraživanju, ultra-prerađena hrana snažno je povezana sa izbijanjem psorijaze.
Novo istraživanje povezuje ultra-prerađenu hranu sa psorijazom
Izveštaj naučnika, koji se oslanja na podatke o ishrani i simptome psorijaze koje su učesnici istraživanja sami prijavili, pokazao je da je visoka potrošnja ultra-prerađene hrane (UPF) u tesnoj povezanosti sa aktivnim slučajevima psorijaze.
Istraživači su izveli svoje zaključke iz studije preseka podataka iz kohortne studije NutriNet-Santé sprovedene između 2021. i 2022. godine u Francuskoj. U studiji je bilo 18.528 učesnika, starosti 62–70 godina. Od toga, 74 odsto bile su žene, a 26 procenata muškarci.
Nakon što su autori izveštaja prilagodili svoja otkrića uzimajući u obzir faktore kao što su indeks telesne mase (BMI), starost, konzumiranje alkohola i komorbiditeti, veza između UPF i aktivne psorijaze ostala je jaka u samoprocenjivanju.
U istraživačkom izveštaju navodi se da nije primećena povezanost sa UPF kod učesnika čije su dijagnoze potvrdili dermatolozi.
Podaci ukazuju na to, kažu autori, da UPF doprinosi pro-inflamatornom efektu koji pogoršava psorijazu, odvojen od prethodno dokumentovanog sličnog efekta visokog BMI.
Eklinika.telegraf.rs