НИЈЕ СВЕМОЋНА Наш доктор разоткрио највећу заблуду о соди бикарбони ИПАК, ОВДЕ ДАЈЕ ОДЛИЧНЕ РЕЗУЛТАТЕ
Ако постоји ствар која је незаменљива у свакој кући, то је сигурно сода бикарбона.
Многи се куну у њу и сматрају је универзалним "леком". Међутим, гастроентеролог др Војислав Перишић разоткрива неке од највећих митова о том састојку.
Др Перишић је најпре разрешио вечиту дилему - да ли постоји разлика између обичне соде-бикарбоне и соде-бикарбоне која се користи у медицинске сврхе, а која је знатно скупља.
- Нема разлике. Разлике су заправо толико мале да су практично маргиналне. Молим вас, немојте о томе да размишљате као о медицинској, кумим вас Богом, не бацајте паре! Разлика је у малом саставу натријум бикарбоната у медицинској соди - наглашава др Перишић.
Како је истакао, сода-бикарбона је одличан савезник у борби са гљивицама на језику.
- Старински рецепт - 1 дл воде чесмоваче и 1,5 кафена кашичица соде-бикарбоне. То се раствори, па узмете газу и умочите прст и са њим очистите усну дупљу. Гљивице не подносе соду бикрабону, не подносе алкални медиј. Треба једно 6-7 пута сваки пут после оброка содом очистити усну дупљу да би се уклониле наслаге кандиде - открива овај чувени гастроентеролог.
Један од највећих митова је да сода-бикарбона помаже у борби против канцера.
Перишић је открио и да ли сода-бикарбона помаже код горушице која може у значајној мери да квари опште стање
Један од највећих митова је да сода-бикарбона помаже у борби против канцера.
- Сода не помаже у лечењу канцера, о томе нема говора - категоричан је Перишић.
Иако и сам признаје да узима соду-бикарбону кад има горушицу, напомиње да је њен ефекат веома ограничен.
- Стари је трик - поједете нешто, па вам то не одговара, па узмете пилулу против киселине. Ако вам буде боље после 45 минута, проблем је била киселина. Каква сода бикарбона?! Она неутрализује киселину на пола сата и готово је дејство, нема га. Морају се узимати лекови који имају пролонгирани ефекат, сода-бикарбона је принцип - држи воду док мајстори оду - рекао је др Перишић у емисији "Јутро" на ТВ Прва.
Према његовим речима, постоје и тихе киселине, када људи вероватно не осећају горушицу, али имају некакву мучнину.
- Тада је најбоље да пијете чај: пре доручка шољу чаја од кантариона (једино он садржи једињење које облаже слузокожу желуца), а после доручка чај од нане. Добро би било да током дана попијете укупно око 4 до 5 шољи чаја од нане - закључио је доктор.