НЕ МОРА баш АВОКАДО Ево које намирнице ЈЕФТИНО МОГУ ЗАМЕНИТИ ову суперхрану
Сви га препоручују, али му је цена „мали проблем” за просечан српски џеп - ово су најјефтиније замене за авокадо
Све се чешће срећемо с препорукама нутрициониста да у исхрану уврстимо авокадо, обрано млеко, јогурт и посни сир уколико желимо да смршамо.
Јасно је да од авокада нећемо ослабити, али нас је занимало зашто је ова воћка, изненада, толико популарна? И да ли имамо неку јефтинију замену?
„Због олакшане глобалне размене робе доступни су нам производи који раније нису били доступни у нашем кулинарству и прехрамбеним навикама. И дијететика подлеже трендовима као и сви остали аспекти живота“, каже др Олга Хаџић, специјалиста хигијене и специјалиста психијатрије.
„Авокадо има несумњиве нутритивне квалитете, садржи обиље витамина, минерала, мононезасићене масне киселине, неке корисне материје које називамо антиоксидансима, влакна… али све нутритивне користи које пружа авокадо може пружити и избалансирана исхрана која се састоји од намирница са нашег подручја, а која би поштовала принципе тзв. медитеранске исхране.“
Др Хаџић подсећа да је неопходно да храна задовољи наше потребе и квантитативно и квалитативно, што значи да морамо да уносимо довољне количине хране која својим квалитетом обезбеђује унос свих потребних материја. Овако правилно уравнотежена исхрана ће обезбедити очување здравља.
Према њеним речима, треба ограничити масноће на препоручен унос од 10 до максимално 15 одсто укупног енергетског уноса, при чему ваља обратити пажњу на квалитативна својства тј. врсту и садржај масних киселина у мастима хране.
Било би добро да се примени и препорука Светске здравствене организације да буду заступљене и омега-6 и омега-3 масне киселине, тако да буду у односу 1:3 до 1:5. То значи да треба јести више намирница које садрже омега-3 масне киселине, што у нашим прехрамбеним навикама није случај.
Ево и корисног подсетника:
– Извори омега-3 незасићених масних киселина су у риба (туњевина, лосос), рибље уље, семе лана, ораси.
– Извори омега-6 масних киселина су различита биљна уља, јаја, месо, месне прерађевине.
Крстарица.рс/ Дневник