NE MORA baš AVOKADO Evo koje namirnice JEFTINO MOGU ZAMENITI ovu superhranu
Svi ga preporučuju, ali mu je cena „mali problem” za prosečan srpski džep - ovo su najjeftinije zamene za avokado
Sve se češće srećemo s preporukama nutricionista da u ishranu uvrstimo avokado, obrano mleko, jogurt i posni sir ukoliko želimo da smršamo.
Jasno je da od avokada nećemo oslabiti, ali nas je zanimalo zašto je ova voćka, iznenada, toliko popularna? I da li imamo neku jeftiniju zamenu?
„Zbog olakšane globalne razmene robe dostupni su nam proizvodi koji ranije nisu bili dostupni u našem kulinarstvu i prehrambenim navikama. I dijetetika podleže trendovima kao i svi ostali aspekti života“, kaže dr Olga Hadžić, specijalista higijene i specijalista psihijatrije.
„Avokado ima nesumnjive nutritivne kvalitete, sadrži obilje vitamina, minerala, mononezasićene masne kiseline, neke korisne materije koje nazivamo antioksidansima, vlakna… ali sve nutritivne koristi koje pruža avokado može pružiti i izbalansirana ishrana koja se sastoji od namirnica sa našeg područja, a koja bi poštovala principe tzv. mediteranske ishrane.“
Dr Hadžić podseća da je neophodno da hrana zadovolji naše potrebe i kvantitativno i kvalitativno, što znači da moramo da unosimo dovoljne količine hrane koja svojim kvalitetom obezbeđuje unos svih potrebnih materija. Ovako pravilno uravnotežena ishrana će obezbediti očuvanje zdravlja.
Prema njenim rečima, treba ograničiti masnoće na preporučen unos od 10 do maksimalno 15 odsto ukupnog energetskog unosa, pri čemu valja obratiti pažnju na kvalitativna svojstva tj. vrstu i sadržaj masnih kiselina u mastima hrane.
Bilo bi dobro da se primeni i preporuka Svetske zdravstvene organizacije da budu zastupljene i omega-6 i omega-3 masne kiseline, tako da budu u odnosu 1:3 do 1:5. To znači da treba jesti više namirnica koje sadrže omega-3 masne kiseline, što u našim prehrambenim navikama nije slučaj.
Evo i korisnog podsetnika:
– Izvori omega-3 nezasićenih masnih kiselina su u riba (tunjevina, losos), riblje ulje, seme lana, orasi.
– Izvori omega-6 masnih kiselina su različita biljna ulja, jaja, meso, mesne prerađevine.
Krstarica.rs/ Dnevnik