Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НЕ БАЦАЈТЕ ЉУСКЕ БЕЛОГ ЛУКА У СМЕЋЕ Изненадићете се када видите колико су моћне ЕВО ИДЕЈА КАКО ДА ИХ ИСКОРИСТИТЕ

14.10.2024. 17:41 17:51
Пише:
лук
Фото: pixabay/ilustracija

Љуска белог лука обилује фенилпропаноидима који су пуни антиоксиданса. Зато је одлична за имунитет и има антиканцерогена својства.

Многи стручњаци се слажу да љуска има више вредних материја од самог лука.

Богата је и специфичним флавонолима који снижавају крвни притисак и спречавају таложења на артеријама. Садржи и пуно влакана. Сви ови састојци одлични су за здравље срца, пробавне проблеме и снижавање холестерола, те спречавање појаве неких типова карцинома.

Приликом коришћења љуске белог лука пазите да она буде органска, јер ћете у противном уносити пестициде у исхрану.

Љуске су добре, ни мање ни више, него за супу.

Једноставно их додајте свим састојцима за супу и скувајте. Извадите их током процеђивања супе. Ако се бојите прејаког укуса, додајте само кашичицу до две љуски, а ако волите јак укус белог лука можете ставити и целу шаку.

Супу можете да скувате и само од љуски белог лука. Готова је већ за 10-15 минута након што вода почне да ври.

Течност коју овако добијете можете искористити и за кување пиринча или додатак разним сосевима, а можете је одмах појести као супу, уз додатак резанаца или кнедли по жељи, преноси Пензионисани.биз портал.

Своје љуске од белог лука након што га очистите зато немојте бацити, већ их ставите у кесу и искористите.

Баците само оне комаде који су прљави.

лук
Фото: pixabay/ilustracija

Још идеја за коришћење љуски белог лука

Ставите их у замрзивач и искористите за гулаше, пасуљ, поврћне и месне чорбе и супе.

Љуска лука пуна је фенилпропаноида који су крцати антиоксидансима и зато ју је добро јести. Додајте целе ченове током кувања и поједите их, сугеришу стручњаци.

Можете их пећи с кромпирима и месом или додати у варива попут пасуља.

За чај – ставите љуске белог лука у куглицу и уроните у кипућу воду. Оставите пар минута.

Испеците бели лук у љусци и додајте јелима. Целе главице белог лука, након што сте скинули прве прљаве слојеве љуске, умотајте у алу-фолију и пеците у пећници 40-ак минута на 180 степени.

Тако испеченог можете га чувати у фрижидеру до седам дана или у замрзивачу до шест седмица.

Извор:
Penzionisani.bizportal.rs
Пише:
Пошаљите коментар
ВРЕДИ ДА СЕ „МАЛО ОСЕТИТЕ” Бели лук уништава килограме као од шале

ВРЕДИ ДА СЕ „МАЛО ОСЕТИТЕ” Бели лук уништава килограме као од шале

10.08.2024. 15:34 15:38
ОВАЈ ПРИРОДНИ ЛЕК ДЕЛУЈЕ НА 6 БОЛЕСТИ Наше баке су знале колико је драгоцен БЕЛИ ЛУК

ОВАЈ ПРИРОДНИ ЛЕК ДЕЛУЈЕ НА 6 БОЛЕСТИ Наше баке су знале колико је драгоцен БЕЛИ ЛУК

13.06.2024. 19:15 19:29
ДИВЉИ БЕЛИ ЛУК ПУН ХРАНЉИВИХ МАТЕРИЈА И АНТИОКСИДАНАТА: Јака антибактеријска својства, добар за ЦЕЛОКУПНО ЗДРАВЉЕ

ДИВЉИ БЕЛИ ЛУК ПУН ХРАНЉИВИХ МАТЕРИЈА И АНТИОКСИДАНАТА: Јака антибактеријска својства, добар за ЦЕЛОКУПНО ЗДРАВЉЕ

12.04.2024. 10:20 10:41