ОВАЈ ПРИРОДНИ ЛЕК ДЕЛУЈЕ НА 6 БОЛЕСТИ Наше баке су знале колико је драгоцен БЕЛИ ЛУК
Бели лук, који многи у Србији проглашавају народним леком и једном од најздравијих намирница биљног порекла, сада има и научну потврду својих благотворних својстава
Истраживачи са Југоисточног универзитета у Кини спровели су опсежну студију како би испитали утицај белог лука на кардиоваскуларни систем и ниво шећера у крви.
Студијом, која се заснива на анализи 29 објављених научних радова, обухваћено је 1.567 испитаника старости од 18 до 80 година, сви са различитим дијагнозама. Међу истраживаним болестима били су дијабетес типа 2, висок крвни притисак, гојазност, коронарна болест срца, неалкохолна масна болест јетре и синдром полицистичних јајника.
Шта ако га редовно конзумирате
Испитаницима је даван бели лук у различитим облицима: сиров, у праху, као додатак исхрани и као екстракт. Резултати студије су показали да бели лук у свим случајевима позитивно утиче на пацијенте. Научници су открили да бели лук може помоћи у снижавању крвног притиска и „лошег“ холестерола, нормализацији шећера у крви и убрзању синтезе органских једињења у организму.
Поред тога, редовна конзумација белог лука побољшава циркулацију крви и спречава стварање масти у јетри. Ови налази додатно потврђују дугогодишњу репутацију белог лука као моћног природног лека.
Ово истраживање пружа солидну основу за даља истраживања и може подстаћи ширу употребу белог лука у исхрани као превентивног средства за различите здравствене проблеме. Научници се надају да ће њихова открића подстаћи људе да редовно укључују бели лук у своју исхрану како би искористили његове бројне здравствене предности.
Крстарица