ЗАШТО ЈАЈА ПОЗЕЛЕНЕ ТОКОМ КУВАЊА Ево да ли смете да их конзумирате
Понекад се током кувања јаја догоди да се жуманце обоји у зелено уместо да остане жуто. Зашто се то догађа и јесу ли таква јаја сигурна за јело?
Дакле, када угледате зелени "прстен" око жуманца, то је резултат интеракције водоника из беланца са сумпором из жуманца. Обично се то догоди када јаје буде кувано мало предуго. Чак и вода у којој се кувају може имати утицаја на то, посебно ако садржи више гвожђа.
Али не брините, зелени прстен није разлог за панику. Иако може деловати чудно, потпуно је сигуран за конзумрање.
Ако ипак желите да избегнете ову појаву, ево неколико савета који ће вам у томе помоћи.
Ставите јаја у лонац, па додајте хладну воду, толико да покрије јаја и буде око 2-2,5 цм изнад њих.
Покријте посуду и пустите да прокључа, па искључите рерну, али оставите да одстоји на њој – 15 минута ако су јаја велика, 12 ако су средња и 18 ако су мања. Пролијте врућу воду и прелијте јаја хладном водом.