Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

JAJA NIKAKO NE PRIPREMAJTE NA OVAJ NAČIN Više je štete nego koristi; Evo kako gube nutritivnu vrednost

23.09.2024. 09:41 13:21
Piše:
1
Izvor: pixabay/ilustracija

Da li znate koji način pripreme jaja nutricionisti ne preporučuju?

Godinama potcenjena i pogrešno optužena za podizanje nivoa holesterola, jaja sve više dobijaju pohvale koje zaslužuju. Jaja su izuzetno hranljiv i zdrav deo uravnotežene ishrane, a njihova redovna konzumacija može da donese mnoge zdravstvene prednosti - pod uslovom da su pravilno pripremljena. Ipak, izuzetno popularan način njihovog spremanja, nažalost, nije najbolji izbor.

Iako ne postoji pogrešan način pripreme jaja, postoji jedan način koji nutricionisti ne preporučuju. Govorimo o njihovom prženju. Takva priprema dovodi do toga da gube mnogo svojih vrednosti. Pržimo na previše masnoće i na prejakoj vatri, a na taj način kvarimo naizgled zdravu kajganu ili pržena jaja.

Iako je prženje jaja jedna od najpopularnijih metoda za njihovu pripremu, to nije nužno najbolja opcija. Masnoća koja se koristi za prženje, na primer ulje, visokokalorična je i bogata zasićenim mastima. Pored toga, najgora opcija, iako naizgled najukusnija, jeste da koristite puter.

1
Izvor: pixabay/ilustracija

Prema mišljenju stručnjaka, prženje jaja na puteru je najgore za naše zdravlje. Nažalost, na ovaj način sebi obezbeđujemo mnogo zasićenih masti i kao rezultat toga dodatne kalorije. Ako s vremena na vreme koristite puter za kajganu i vaša ishrana je uravnotežena, ništa se neće dogoditi. Međutim, ako redovno jedete prženu hranu, možda ćete osetiti negativne efekte viška masti u ishrani.

Nažalost, ovo ima pravi uticaj na vrednost našeg obroka. Višak zasićenih masti u ishrani usko je povezan sa srčanim oboljenjima. Prema trenutnim preporukama u ishrani, potrošnja zasićenih masti ne bi trebalo da prelazi 10 odsto svih kalorija koje se unose dnevno. Prema nutricionistima, takođe bi trebalo da izbegavamo masti od prženja slanine. Nažalost, klasičan doručak, odnosno jaja i slanina ili kajgana sa slaninom, nije dobra kombinacija.

Koji je najbolji način za pripremu jaja?
Najbolji način za pripremu jaja je da ih kuvate u vodi ili na pari. Mogu da se pripreme i sa malom količinom masti. Prilikom izbora tiganja sa nelepljivim premazom, mast uopšte nije potrebna. Jaja mogu da se pripreme i u rerni. Postoji mnogo mogućnosti da uživate u ukusnim, zdravim i hranljivim jajima.

Izvor:
Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar
OVO JE NAJZDRAVIJI DORUČAK Čisti creva i ubrzava metabolizam; Jeftin je i sprema se za 5 minuta
палента 1

OVO JE NAJZDRAVIJI DORUČAK Čisti creva i ubrzava metabolizam; Jeftin je i sprema se za 5 minuta

17.09.2024. 11:12 11:24
NAMAZ OD JAJA Zdrav obrok, lako se pravi
намаз од јаја

NAMAZ OD JAJA Zdrav obrok, lako se pravi

14.09.2024. 17:46 17:51
OPLEMENITE VAŠU KAJGANU Ovakva jaja još niste probali, svi imamo potrebne namirnice

OPLEMENITE VAŠU KAJGANU Ovakva jaja još niste probali, svi imamo potrebne namirnice

04.09.2024. 15:06 15:14
ZAŠTO JAJA POZELENE TOKOM KUVANJA Evo da li smete da ih konzumirate
јаје

ZAŠTO JAJA POZELENE TOKOM KUVANJA Evo da li smete da ih konzumirate

Ponekad se tokom kuvanja jaja dogodi da se žumance oboji u zeleno umesto da ostane žuto. Zašto se to događa i jesu li takva jaja sigurna za jelo?
21.09.2024. 18:07 18:14