ЕВО ЗАШТО ЈЕ ДОБРО ЈЕСТИ КЕСТЕЊЕ Сезона је увелико почела, немојте пропустити прилику да помогнете свом здрављу
Кестење које се пече на отвореној ватри звучи као савршен призор из празничних филмова, али многи се питају да ли их вреди припремати и јесу ли довољно укусни и храњиви да оправдају сав труд.
Нутритивно гледано, кестење се прилично разликују од других орашастих плодова, попут бадема или ораха. Имају мање калорија и масти, али су ипак богати антиоксидансима и минералима.
Према томе, цењени су због своје свестраности у кухињи.
„Могу да се користе у слатким и сланим јелима или да се једноставно једу сами“, објашњава дијететичарка Барбара Камп.
„За разлику од других орашастих плодова, кестење има пуно више воде и врло мало масти“, каже Лиз Аплегејт с Калифорнијског универзитета у Давосу.
С обзиром на то, кестење има и мањи удео протеина.
Кестење је већином састављено од угљених хидрата. Будући да угљени хидрати имају мање калорија по граму од масти (4 калорије наспрам 9 калорија), кестење је далеко мање калорично у поређењу с другим орашастим плодовима.
Пола шољице кестења има само 175 калорија, док рецимо пола шољице бадема садржи чак 414 калорија.
Богати су и антиоксидансима
Недостатак масноћа у кестењу значи да не пружају исте кардиоваскуларне користи као други орашасти плодови, попут високог удела полинезасићених и мононезасићених масти, које су здраве за срце.
Ипак, нутритивни профил кестена вредан је пажње.
У пола шољице кестења добијате пристојне количине мангана, минерала важног за функцију ћелија и здравље костију, као и бакра који помаже телу у стварању црвених крвних ћелија.
Кестење такође садржи витамин Ц, фолну киселину, калијум и 3.6 грама влакана, што чини 13 одсто дневне препоручене количине.
Кестење је богато антиоксидансима, посебно елагинском киселином, која се такође налази у бобичастом воћу, шипку, пекан орасима и орасима.
Елагинска киселина припада групи снажних биљних једињења познатих као полифеноли.
Истраживања сугеришу да може да помогне у контроли упала, побољшању нивоа холестерола те смањењу ризика од дијабетеса типа 2 и неалкохолне масне болести јетре. Печени кестени садрже више елагинске киселине од свежих, вероватно зато што топлина узрокује хемијску реакцију која повећава количину овог једињења у плоду.