Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЕВО ЗАШТО ЈЕ ДОБРО ЈЕСТИ КЕСТЕЊЕ Сезона је увелико почела, немојте пропустити прилику да помогнете свом здрављу

14.11.2024. 09:21 09:38
Пише:
Ilustracija
Фото: Pixabay.com

Кестење које се пече на отвореној ватри звучи као савршен призор из празничних филмова, али многи се питају да ли их вреди припремати и јесу ли довољно укусни и храњиви да оправдају сав труд.

Нутритивно гледано, кестење се прилично разликују од других орашастих плодова, попут бадема или ораха. Имају мање калорија и масти, али су ипак богати антиоксидансима и минералима.

Према томе, цењени су због своје свестраности у кухињи.

„Могу да се користе у слатким и сланим јелима или да се једноставно једу сами“, објашњава дијететичарка Барбара Камп.

„За разлику од других орашастих плодова, кестење има пуно више воде и врло мало масти“, каже Лиз Аплегејт с Калифорнијског универзитета у Давосу.

Фото: pixabay.com

С обзиром на то, кестење има и мањи удео протеина.

Кестење је већином састављено од угљених хидрата. Будући да угљени хидрати имају мање калорија по граму од масти (4 калорије наспрам 9 калорија), кестење је далеко мање калорично у поређењу с другим орашастим плодовима.

Пола шољице кестења има само 175 калорија, док рецимо пола шољице бадема садржи чак 414 калорија.

Богати су и антиоксидансима
Недостатак масноћа у кестењу значи да не пружају исте кардиоваскуларне користи као други орашасти плодови, попут високог удела полинезасићених и мононезасићених масти, које су здраве за срце.

Ипак, нутритивни профил кестена вредан је пажње.

У пола шољице кестења добијате пристојне количине мангана, минерала важног за функцију ћелија и здравље костију, као и бакра који помаже телу у стварању црвених крвних ћелија.

Ilustracija
Фото: Pixabay.com

Кестење такође садржи витамин Ц, фолну киселину, калијум и 3.6 грама влакана, што чини 13 одсто дневне препоручене количине.

Кестење је богато антиоксидансима, посебно елагинском киселином, која се такође налази у бобичастом воћу, шипку, пекан орасима и орасима.

Елагинска киселина припада групи снажних биљних једињења познатих као полифеноли.

Истраживања сугеришу да може да помогне у контроли упала, побољшању нивоа холестерола те смањењу ризика од дијабетеса типа 2 и неалкохолне масне болести јетре. Печени кестени садрже више елагинске киселине од свежих, вероватно зато што топлина узрокује хемијску реакцију која повећава количину овог једињења у плоду.

 

Извор:
b92.net, Крстарица
Пише:
Пошаљите коментар
КАКО ИЗАБРАТИ КВАЛИТЕТНО КЕСТЕЊЕ? Ово је важно знати о омиљеној јесењој посластици
кестење

КАКО ИЗАБРАТИ КВАЛИТЕТНО КЕСТЕЊЕ? Ово је важно знати о омиљеној јесењој посластици

23.10.2024. 15:57 16:14
КАКО ДА ИСПЕЧЕТЕ САВРШЕНО КЕСТЕЊЕ У РЕРНИ Ољуштићете их без имало муке
кестен

КАКО ДА ИСПЕЧЕТЕ САВРШЕНО КЕСТЕЊЕ У РЕРНИ Ољуштићете их без имало муке

10.10.2024. 16:56 17:23
ВРУЋЕ КЕСТЕЊЕ не само да укусом и мирисом ВРАЋА У ДЕТИЊСТВО, већ je и здраво

ВРУЋЕ КЕСТЕЊЕ не само да укусом и мирисом ВРАЋА У ДЕТИЊСТВО, већ je и здраво

14.11.2023. 14:25 15:02