У ДУБАИ ЧОКОЛАДИ ПРОНАЂЕНИ ИЗУЗЕТНО ШТЕТНИ САСТОЈЦИ Поједине серије контаминиране и нејестиве!
У узорцима тзв. Дубаи чоколаде увезене у Немачку пронађено је много штетних састојака, саопштило је у четвртак министарство потрошача савезне државе Баден-Виртемберг.
Свих осам испитивања које је прегледала покрајинска Канцеларија за хемијска и ветеринарска истраживања открила су загађиваче, алергене, вештачке боје и масти осим какао путера, једине масти дозвољене у чоколади.
„Због малог броја узорака, не можемо говорити о тренду, али налази су веома забрињавајући и подстакли су нас да спроведемо опсежније тестирање“, рекао је Хаук.
У појединим чоколадама, иако није декларисано на амбалажи, нађен је сусам, а у некима и палмино уље, које такође није декларисано као састојак чоколаде.
Чоколада из Уједињених Арапских Емирата је, према анализи, контаминирана током процеса производње до те мере да није погодна за људску исхрану.
У свим чоколадама пронађена је повећана количина вештачких боја које „сугеришу већи удео квалитетних састојака од стварног”, тј. крема од пистаћа, пише Еспресо.
Дубаи чоколада је велики хит у Немачкој последњих месеци и један је од најпопуларнијих прехрамбених производа на божићним пијацама.