ВОЛИТЕ ДУБАИ ЧОКОЛАДУ? Торту ћете волети још више КРЕМАСТА И СЛАСНА ОСТАВИЋЕ ВАС БЕЗ ТЕКСТА
Ако вам се допада домаћа чоколада која је освојила друштвене мреже, торта инспирисана овим несвакидашњим дезертом ће вас одушевити.
Популарна Дубаи чоколада један је од трендова у свету хране који су се протеклих година муњевито проширили захваљујући друштвеним мрежама ТикТок и Инстаграм, па свакодневно виђамо рецепте за овај необичан слаткиш.
Наравно, када је реч о кухињи, креативност нема границе, па нам је одмах стигла и торта у стилу Дубаи чоколаде, а она делује још укусније и одличан је за избор за неку свечанију, посебну прилику попут рођендана или празника.
Припрема се прилично једноставно, а резултат је мекан и сочан дезерт с кремастим филом који заиста вреди пробати.
Састојци:
200 г шећера
160 г брашна
50 г какао праха
2 кашичице прашка за пециво
⅓ кашичице цимета
¼ кашичице соли
½ шоље уља (110 мл)
¾ шоље млека (180 мл)
1 кашичица екстракта ваниле
1 јаје
За фил:
300 г кадаифа
100 г путера
180 г беле чоколаде
180 г путера од пистаћа
прстохват соли
За чоколадни ганаш:
360 мл слатке павлаке
1 кашика меда
300 г црне чоколаде
Припрема
У чинију сипајте брашно, шећер, какао, прашак за пециво и цимет и промешајте. Додајте уље, млеко, арому ваниле и јаје и мутите док не добијете глатку смесу. Сипајте у калуп обложен пек-папиром и пеците 37-40 минута у рерни загрејаној на 180 степени.
Исецкајте катаиф и добро раздвојите прстима (да се не лепи). У шерпи отопите путер на средњој температури, па на томе крчкајте катаиф док не порумени, а онда одмах пребаците у хладну чинију и оставите да се хлади.
Отопите белу чоколаду, па јој додајте путер од пистаћа и со и промешајте. Додајте у то катаиф и добро промешајте.
У одвојеној посуди умутите миксером слатку павлаку, којој ћете додати мед. Кад буде фино згуснуто, убаците и отопљену црну чоколаду и промешајте шпатулом. Ставите у фрижидер да се стегне, идеално преко ноћи, али може и око четири сата.
Пресеците хоризонтално бисквит на две коре. Сипајте чоколадни ганаш у шприц и нанесите по ивици коре.
На кору намажите фил од катаифа и потом преклопите другом кором.
Намажите одозго и целу торту чоколадним филом.
По жељи можте украсити ломљеним пистаћима.