Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДРЖИТЕ ГА ПОД КОНТРОЛОМ Стрес и адреналин нам узрокују повећан холестерол, а чешћи је код мушкараца- Докторка саветује шта избацити из исхране

16.09.2024. 09:19 10:31
Пише:
Кромпир
Фото: Pexels/Screenshot Pink/Ilustracija

Са хладнијим временом долази и до јаче исхране, која може узроковати повећање холестерола.

Проф. др Перослава Станковић, истиче за "Ново јутро" на телевизији Пинк, да ако је умерена исхрана и ако човек једе у миру не може много да поједе.

-Онда нема стреса као ни стварања холестерола. Ми стварамо холестерол, али га убацујемо и путем хране. Данас све чешће због начина исхране јавља пораст холестерола. Чешћи је код мушкараца између 40. и 50. године, а код жена у перименопаузи. У том тренутку треба водити рачуна и контролисати га. Прекомеран унос холестерола доводи до пораста ЛДЛ холестерола. Стрес такође може довести до холестерола.

Докторка Станковић истиче да хладан кромпир има ефекат дијетних влакана, ту је скроб који није сварљив. Треба га испећи или кувати у љусци, која се касније ољушти, јер има базну реакцију, наглашава саговорница Пинка.

-Пржен у дубоком уљу је велики извор масноће и доводи до стварања канцерогених материја. Помфрит може у кућној припреми, у пећници на ваздуху са минимално уља и соли. Може мало и на масти. Маст је добра, а на собној температури има омега масне киселине као и маслиново уље. Семе бундеве је такође одлично, она је суперхрана, али има и велику калоријску вредност. Не треба узимати више од шаке дневно. 

Не пржење, не поховање и умерено јаја и меса- ово је превентива за висок холестерол, речи су докторке Станковић.

Јаја
Фото: Pexels

-Не треба јести четири, пет јаја за доручак, већ током седмице. Могу се додати беланца, а жуманца избацити- закључила је она.

 

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар