Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DRŽITE GA POD KONTROLOM Stres i adrenalin nam uzrokuju povećan holesterol, a češći je kod muškaraca- Doktorka savetuje šta izbaciti iz ishrane

16.09.2024. 09:19 10:31
Piše:
Кромпир
Foto: Pexels/Screenshot Pink/Ilustracija

Sa hladnijim vremenom dolazi i do jače ishrane, koja može uzrokovati povećanje holesterola.

Prof. dr Peroslava Stanković, ističe za "Novo jutro" na televiziji Pink, da ako je umerena ishrana i ako čovek jede u miru ne može mnogo da pojede.

-Onda nema stresa kao ni stvaranja holesterola. Mi stvaramo holesterol, ali ga ubacujemo i putem hrane. Danas sve češće zbog načina ishrane javlja porast holesterola. Češći je kod muškaraca između 40. i 50. godine, a kod žena u perimenopauzi. U tom trenutku treba voditi računa i kontrolisati ga. Prekomeran unos holesterola dovodi do porasta LDL holesterola. Stres takođe može dovesti do holesterola.

Doktorka Stanković ističe da hladan krompir ima efekat dijetnih vlakana, tu je skrob koji nije svarljiv. Treba ga ispeći ili kuvati u ljusci, koja se kasnije oljušti, jer ima baznu reakciju, naglašava sagovornica Pinka.

-Pržen u dubokom ulju je veliki izvor masnoće i dovodi do stvaranja kancerogenih materija. Pomfrit može u kućnoj pripremi, u pećnici na vazduhu sa minimalno ulja i soli. Može malo i na masti. Mast je dobra, a na sobnoj temperaturi ima omega masne kiseline kao i maslinovo ulje. Seme bundeve je takođe odlično, ona je superhrana, ali ima i veliku kalorijsku vrednost. Ne treba uzimati više od šake dnevno. 

Ne prženje, ne pohovanje i umereno jaja i mesa- ovo je preventiva za visok holesterol, reči su doktorke Stanković.

Јаја
Foto: Pexels

-Ne treba jesti četiri, pet jaja za doručak, već tokom sedmice. Mogu se dodati belanca, a žumanca izbaciti- zaključila je ona.

 

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar