Ako osećate OVE SIMPTOME alergije, ovu hranu NIKAKO NE JEDITE Doktorka savetuje koje namirnice izbegavati dok traje sezona
Sezona alergija je u jeku i mnogima donosi kijanje, suzne oči, svrab u grlu, a stručnjaci savetuju da određene namirnice u ovom periodu mogu da ublaže ili pojačaju simptome.
U vazduhu je trenutno oko 14 vrsta polena, a nutricionistkinja Rada Vejin kaže da postoji unakrsna kontaminacija za alergije koje su trenutno prisutne.
Vejin objašnjava da se podrazumeva da je polen trave koji je trenutno veoma aktivan, kao i drugog drveća, u kontaminaciji sa hranom koju jedemo. Upravo zato, trebalo bi da izbegavamo određene namirnice dok su alergeni u procesu cvetanja.
"Namirnice koje su sezonske, treba izbegavati, na primer, konkretno paradajz, tikvicu, celer, jabuke, trenutno breskve koje možda nisu na našem tržištu, ali to su neke namirnice koje su sada trenutno u kontaminaciji, ali imaju slične proteine kao što se nalaze u proteinima tog polena trave", poručuje nutricionistkinja.
Sa druge strane, ono što bi trebalo konzumirati u ovom periodu jesu topli napici, poput mešavine đumbira, kurkume, limuna, meda sa vrućom vodom.
"Topli napici su veoma efikasni, inače, preporučuje se hipervitaminska ishrana koja u svom sastavu treba da ima vitamin C, vitamine, kalcijum i magnezijum", poručuje ona.
Šta treba jesti dok traje sezona alergija
Iako je bogata vitaminom C, nutricionistkinja kaže da treba da izbegavamo papriku ukoliko smo alergični.
"Više se treba fokusirati na južno voće, ali izbegavati pomorandžu. Fokusirati se na namirnice koje u sebi imaju dosta i omega-3 masne kiseline, to su ribe, onda takođe kalcijum, kao što sam rekla, koji ima u mlečnim proizvodima, ali ne konzumirati mleko, nego više probiotike mlečne proizvode, kao što je kefir", poručuje ona.
Zeleno lisnato povrće takođe je dobra opcija u ovom delu godine, ali ukoliko se dobro opere.
"Zelena salata najčešće nije alergen, samo je bitno dobro pranje. Ako koristimo neko sezonsko povrće, bitno je da je u ovom periodu termički obrađeno, onda se nivo alergenosti smanjuje", kaže nutricionistkinja.