Врела кафа ризик за рак једњака
Особе које пију врућ чај или кафу имају пет пута већи ризик од рака једњака, уколико уз то и пуше и пију алкохол, показало је истраживање у којем је учествовало више од 450.000 испитаника у узрасту од 30 до 79 година.
Иначе, конзумирање алкохола и пушење повећавају ризик од рака једњака за 2,5 пута уколико се не конзумирају врући чај и кафа.
Сматра се да врући чај и кафа оштећују слузницу једњака, која је онда подложнија факторима ризика за рак једњака као што су алкохол и пушење.
Међународна агенција за истраживање рака уврстила је напитке за пиће који су топлији од 65° Целзијуса у веројатно канцерогене за људе.
Једњак је мишићна цев променљивог облика која води залогај од ждрела до желуца и у просеку је дуг око 25 цм. Унутрашњост (шупљина) једњака обложена је слузницом која се разликује од слузнице желуца, те није предвиђена за учестали контакт с желудачном киселином.
Рак једњака је малигни тумор који се развија у овом органу, а ови малигни тумори су на трећем месту лестице учесталости малигнома у пробавном тракту.
Болест се чешће јавља у мушкараца, особа старијих од 60 година, те људи нижег социо-економског статуса.
Међу факторим који повећавају ризик за развој рака једњака је животна доб, јер ризик расте с годинама, а код већине оболелих болест се открије у шездесетим годинама. Такође, мушкарци су изложени три пута већем ризику од рака једњака него жене. Пушење је такође ризик за настанак ове болсти и што неко дуже пуши, то има већи ризик од рака једњака, посебно је опасна комбинација пушења и конзумирања алкохола, јер конзумирање три или више алкохолних пића дневно повећава ризик од рака једњака.
Баретов једњак је преканцерозно стање узроковано жгаравицом, које повећава ризик од развоја аденокарцинома једњака. Исхрана сиромашна воћем и поврћем, те одређеним витаминима (нпр. витамином А) и минералима (нпр. цинком и молибденом) може да повећа ризик од овог карцинома. Фактор ризика је и хронично конзумирање јако врућег чаја, затим одређене болести попут ахалазије и тилозе повећавају ризик од рака једњака, а међу факторима ризика су и гојазност, као и рефлукс желудачне киселине.