Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vrela kafa rizik za rak jednjaka

28.06.2018. 09:17 09:21
Piše:
Izvor: pixabay.com

Osobe koje piju vruć čaj ili kafu imaju pet puta veći rizik od raka jednjaka, ukoliko uz to i puše i piju alkohol, pokazalo je istraživanje u kojem je učestvovalo više od 450.000 ispitanika u uzrastu od 30 do 79 godina.

Inače, konzumiranje alkohola i pušenje povećavaju rizik od raka jednjaka za 2,5 puta ukoliko se ne konzumiraju vrući čaj i kafa.

Smatra se da vrući čaj i kafa oštećuju sluznicu jednjaka, koja je onda podložnija faktorima rizika za rak jednjaka kao što su alkohol i pušenje.

Međunarodna agencija za istraživanje raka uvrstila je napitke za piće koji su topliji od 65° Celzijusa u verojatno kancerogene za ljude.

Jednjak je mišićna cev promenljivog oblika koja vodi zalogaj od ždrela do želuca i u proseku je dug oko 25 cm. Unutrašnjost (šupljina) jednjaka obložena je sluznicom koja se razlikuje od sluznice želuca, te nije predviđena za učestali kontakt s želudačnom kiselinom.

Rak jednjaka je maligni tumor koji se razvija u ovom organu, a ovi maligni tumori su na trećem mestu lestice učestalosti malignoma u probavnom traktu.

Bolest se češće javlja u muškaraca, osoba starijih od 60 godina, te ljudi nižeg socio-ekonomskog statusa.

Među faktorim koji povećavaju rizik za razvoj raka jednjaka je životna dob, jer rizik raste s godinama, a kod većine obolelih bolest se otkrije u šezdesetim godinama. Takođe, muškarci su izloženi tri puta većem riziku od raka jednjaka nego žene. Pušenje je takođe rizik za nastanak ove bolsti i što neko duže puši, to ima veći rizik od raka jednjaka, posebno je opasna kombinacija pušenja i konzumiranja alkohola, jer konzumiranje tri ili više alkoholnih pića dnevno povećava rizik od raka jednjaka.

Baretov jednjak je prekancerozno stanje uzrokovano žgaravicom, koje povećava rizik od razvoja adenokarcinoma jednjaka. Ishrana siromašna voćem i povrćem, te određenim vitaminima (npr. vitaminom A) i mineralima (npr. cinkom i molibdenom) može da poveća rizik od ovog karcinoma. Faktor rizika je i hronično konzumiranje jako vrućeg čaja, zatim određene bolesti poput ahalazije i tiloze povećavaju rizik od raka jednjaka, a među faktorima rizika su i gojaznost, kao i refluks želudačne kiseline.

Autor:
Pošaljite komentar