ВОЛИТЕ ЛИ ДА ЈЕДЕТЕ ШЉИВЕ? Ни не слутите колико су добре за ваше здравље; ОВО СУ БЕНЕФИТИ
Шљиве су изузетно хранљиве и идеалне за уравнотежену исхрану, нарочито када се једу целе јер им кожица садржи много влакана. Оне имају бројне здравствене предности које помажу очувању виталности целог организма.
Шљиве су истакнуте као користан додатак исхрани у препорукама др. Мехмета Оза за одржавање линије и детоксикацију тела. Оне су богате заштитним полифенолима који могу помоћи у превенцији когнитивног пада у старијој доби, одржавању равнотеже шећера у крви, регулацији апетита и смањењу ризика од кардиоваскуларних болести.
Ову воћку можете наћи у свим маркетима и на пијацама, а осим што освежава и буди носталгију, нуди мноштво здравствених користи:
Богате антиоксидансима
Шљиве су препуне биљних једињења са антиоксидативним својствима, што значи да спречавају оштећење ћелија и ткива изазвано оксидативним стресом. Посебно су богате антоцијанинима, једињењима која су одговорна за тамну боју њихове коже. Истраживања показују да су шљиве богатије овим једињењима од многих других врста воћа, укључујући брескве и нектарине.
Дуготрајна изложеност оксидативном стресу повезана је са развојем хроничних болести као што су срчане болести, рак, дијабетес типа 2 и неуродегенеративне болести попут Alchajmerove болести. Антиоксиданси помажу у смањењу ризика од ових болести смањењем оксидативног оштећења.
Витамин Ц и витамин Е, као антиоксиданси, играју кључну улогу у јачању имунолошког система, одржавању здравих имунолошких ћелија и јачању обрамбених механизама тела против инфекција и болести.
Регулација шећера у крви
Шљиве су богате дијеталним влакнима која успоравају апсорпцију шећера у крвотоку, помажући тако у одржавању стабилног нивоа шећера у крви. Због ниског гликемијског индекса, лако се варе. Особе са дијабетесом или проблеми са шећером у крви требало би да прате унос свих намирница, укључујући шљиве, и консултују се са лекаром или дијететичаром.
Подршка здрављу срца
Шљиве су добар извор калијума, минерала који игра кључну улогу у регулацији крвног притиска јер помаже у одржавању равнотеже натријума у телу и опуштању крвних судова, што може смањити крвни притисак и ризик од срчаних болести. Дијетална влакна у шљивама могу помоћи у снижавању нивоа лошег холестерола и ризика од стварања плака у артеријама.
Препорука за конзумирање шљива
Свеже шљиве су одличне као ужина или додатак оброцима. Могу се комбиновати са намирницама богатим влакнима и протеинима како би се додатно успорила апсорпција шећера и побољшала контрола шећера у крви. На пример, додајте их у овсене пахуљице, јогурт или салате. Међутим, будите опрезни са соковима и сирупима јер могу садржати висок ниво шећера, што може бити контрапродуктивно.
n1info.rs