Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вирусолог: Ризик од преноса вируса преко хране и амбалаже мали

10.04.2020. 14:21 14:23
Пише:
Фото: pixabay.com

ТРСТ: Вирусолог Фабрицио Прељиаско, директор Института “Галеази” у Милану тврди да је опасност од преношења заразе вирусом корона преко хране или амбалаже веома мали.

Коронавирус се може таложити на прехрамбеним пакетима, али за 4 сата губи снагу. Осим тога, ниске температуре унутар фрижидера блокирају циркулацију вируса, а у неком тренутку га „униште“. Исто важи и за високе температуре у рернама: 60 степени је довољно да "убије" вирус, каже он.

Дакле, истиче он, у погледу хране и амбалазе нема већих ризика од осталих ситуација. Чишћење се мора обавити правилно, пажљиво.

Али не можемо све дезинфиковати, каже Прељиаско и истиче да правила остају иста, а то значи да је „неопходно прати руке и никад их не стављати у уста”.

Пише:
Пошаљите коментар