Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Virusolog: Rizik od prenosa virusa preko hrane i ambalaže mali

10.04.2020. 14:21 14:23
Piše:
Foto: pixabay.com

TRST: Virusolog Fabricio Preljiasko, direktor Instituta “Galeazi” u Milanu tvrdi da je opasnost od prenošenja zaraze virusom korona preko hrane ili ambalaže veoma mali.

Koronavirus se može taložiti na prehrambenim paketima, ali za 4 sata gubi snagu. Osim toga, niske temperature unutar frižidera blokiraju cirkulaciju virusa, a u nekom trenutku ga „unište“. Isto važi i za visoke temperature u rernama: 60 stepeni je dovoljno da "ubije" virus, kaže on.

Dakle, ističe on, u pogledu hrane i ambalaze nema većih rizika od ostalih situacija. Čišćenje se mora obaviti pravilno, pažljivo.

Ali ne možemo sve dezinfikovati, kaže Preljiasko i ističe da pravila ostaju ista, a to znači da je „neophodno prati ruke i nikad ih ne stavljati u usta”.

Piše:
Pošaljite komentar