ШТА НАМ ЈЕ "ПОЈЕЛО" ВИТКОСТ Истраживач објаснио ШТА ЈЕ РАЗЛОГ Једна навика УНИШТИЛА СВЕ
Вероватно на интернету с времена на време налетите на старе фотографије са плажа из 60-их, 70-их и 80-их година прошлог века. Немогуће је не приметити да су на плажи практично сви мршави и у фит форми. О чему је реч?
Шта се то десило - једе ли савремени човек више него пре? Управо је то питање заинтересовало британског новинара и истраживача Џорџа Монбиоа.
Он је својевремено поделио на свом Твитер налогу фотографију са њујоршке plažе Brighton Beach која датира из 1976. године, а уз њу је покренуо занимљиву дискусију.
"На овој фотографији из 1976. скоро сви су оно што бисмо сад назвали витким. Па, шта се десило? Изненадни губитак снаге воље, како тврде неки десничарски новинари? Не. Окружење које погодује гојењу, а које стварају произвођачи брзе хране и њихови оглашивачи", написао је он.
Монбиот је инспирисан овом темом урадио низ истраживања о навикама људи у исхрану и вежбању, тада и сада. Утврдио је да су људи током 70-их заправо јели више него сада. Физички радници су радили теже и напорније него данас. Деца се данас крећу колико и пре 50 година. Па, шта се онда догодило?
Everyone was хот анд healthy бефоре the 1970с. WTF happened? pic.twitter.com/J76AjDPr9c
— Царниворе Аурелиус ©? ☀️? (@AlpacaAurelius) May 23, 2022
Једемо много више шећера, тврди овај новинар!
"Ствари почињу да вам буду јасне када детаљно погледате податке о исхрани. Да, 1976. смо јели више, али другачије. Данас по особи купујемо дупло мање свежег млека, али пет пута више јогурта, три пута више сладоледа и - гледајте - 39 пута више млечних дезерта. Купујемо дупло мање јаја него 1976. године, али за трећину више житарица за доручак и дупло више грицкалица од житарица, дупло мање кромпира, а три пута више чипса.
Док је наша директна куповина шећера нагло опала, шећер који конзумирамо у пићима и кондиторским производима је вероватно скочио (Постоје подаци само од 1992. од када су бројке нагло порасле. Можда, пошто смо уносили само 9 калорија дневно у облику пића 1976. нико није мислио да има сврхе водити рачуна о овим бројевима). Другим речима, прилике да у храну додамо шећер су процветале! Као што неки стручњаци већ дуго говоре, чини се да је то проблем", објаснио је Монбио.
Ин this пхото, фром 1976, алмост everyone ис what we would now call слим. Со what хас happened? А sudden loss оф willpower, ас соме rightwing јоурнос цлаим? Но. Ан обесогениц енвиронмент цреатед by јунк food мануфацтурерс анд their адвертисерс. pic.twitter.com/DmzxsD5VLz
— Георге Монбиот (@GeorgeMonbiot) July 26, 2018
(zena.blic.rs)