Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ШТА НАМ ЈЕ "ПОЈЕЛО" ВИТКОСТ Истраживач објаснио ШТА ЈЕ РАЗЛОГ Једна навика УНИШТИЛА СВЕ

25.08.2024. 13:39 13:49
Пише:
Фото: publish.twitter.com

Вероватно на интернету с времена на време налетите на старе фотографије са плажа из 60-их, 70-их и 80-их година прошлог века. Немогуће је не приметити да су на плажи практично сви мршави и у фит форми. О чему је реч?

Шта се то десило - једе ли савремени човек више него пре? Управо је то питање заинтересовало британског новинара и истраживача Џорџа Монбиоа.

Он је својевремено поделио на свом Твитер налогу фотографију са њујоршке plažе Brighton Beach која датира из 1976. године, а уз њу је покренуо занимљиву дискусију.

"На овој фотографији из 1976. скоро сви су оно што бисмо сад назвали витким. Па, шта се десило? Изненадни губитак снаге воље, како тврде неки десничарски новинари? Не. Окружење које погодује гојењу, а које стварају произвођачи брзе хране и њихови оглашивачи", написао је он.

Монбиот је инспирисан овом темом урадио низ истраживања о навикама људи у исхрану и вежбању, тада и сада. Утврдио је да су људи током 70-их заправо јели више него сада. Физички радници су радили теже и напорније него данас. Деца се данас крећу колико и пре 50 година. Па, шта се онда догодило?

Једемо много више шећера, тврди овај новинар!

"Ствари почињу да вам буду јасне када детаљно погледате податке о исхрани. Да, 1976. смо јели више, али другачије. Данас по особи купујемо дупло мање свежег млека, али пет пута више јогурта, три пута више сладоледа и - гледајте - 39 пута више млечних дезерта. Купујемо дупло мање јаја него 1976. године, али за трећину више житарица за доручак и дупло више грицкалица од житарица, дупло мање кромпира, а три пута више чипса.

Док је наша директна куповина шећера нагло опала, шећер који конзумирамо у пићима и кондиторским производима је вероватно скочио (Постоје подаци само од 1992. од када су бројке нагло порасле. Можда, пошто смо уносили само 9 калорија дневно у облику пића 1976. нико није мислио да има сврхе водити рачуна о овим бројевима). Другим речима, прилике да у храну додамо шећер су процветале! Као што неки стручњаци већ дуго говоре, чини се да је то проблем", објаснио је Монбио.

(zena.blic.rs)

Пише:
Пошаљите коментар
ХРАНА КОЈА СПАСАВА ОД ДИЈАБЕТЕСА Брзо снижава шећер, једите је и имаћете га под контролом. Наравно, дијета игра посебну улогу у управљању овом болешћу

ХРАНА КОЈА СПАСАВА ОД ДИЈАБЕТЕСА Брзо снижава шећер, једите је и имаћете га под контролом. Наравно, дијета игра посебну улогу у управљању овом болешћу

17.08.2024. 14:03 14:13
ЛЕПШИ И ОД КУПОВНОГ Погледајте РЕЦЕПТ за најкремастији СЛАДОЛЕД који сте икада пробали! Готов за МИНУТ, без млека и шећера!

ЛЕПШИ И ОД КУПОВНОГ Погледајте РЕЦЕПТ за најкремастији СЛАДОЛЕД који сте икада пробали! Готов за МИНУТ, без млека и шећера!

30.07.2024. 16:42 16:51
НАУЧНИЦИ ОТКРИВАЈУ Гојазност можда није изазвана лошим навикама, већ постоји опаснији кривац

НАУЧНИЦИ ОТКРИВАЈУ Гојазност можда није изазвана лошим навикама, већ постоји опаснији кривац

22.06.2024. 13:35 15:20