ŠTA NAM JE "POJELO" VITKOST Istraživač objasnio ŠTA JE RAZLOG Jedna navika UNIŠTILA SVE
Verovatno na internetu s vremena na vreme naletite na stare fotografije sa plaža iz 60-ih, 70-ih i 80-ih godina prošlog veka. Nemoguće je ne primetiti da su na plaži praktično svi mršavi i u fit formi. O čemu je reč?
Šta se to desilo - jede li savremeni čovek više nego pre? Upravo je to pitanje zainteresovalo britanskog novinara i istraživača Džordža Monbioa.
On je svojevremeno podelio na svom Tviter nalogu fotografiju sa njujorške plaže Brighton Beach koja datira iz 1976. godine, a uz nju je pokrenuo zanimljivu diskusiju.
"Na ovoj fotografiji iz 1976. skoro svi su ono što bismo sad nazvali vitkim. Pa, šta se desilo? Iznenadni gubitak snage volje, kako tvrde neki desničarski novinari? Ne. Okruženje koje pogoduje gojenju, a koje stvaraju proizvođači brze hrane i njihovi oglašivači", napisao je on.
Monbiot je inspirisan ovom temom uradio niz istraživanja o navikama ljudi u ishranu i vežbanju, tada i sada. Utvrdio je da su ljudi tokom 70-ih zapravo jeli više nego sada. Fizički radnici su radili teže i napornije nego danas. Deca se danas kreću koliko i pre 50 godina. Pa, šta se onda dogodilo?
Everyone was hot and healthy before the 1970s. WTF happened? pic.twitter.com/J76AjDPr9c
— Carnivore Aurelius ©? ☀️? (@AlpacaAurelius) May 23, 2022
Jedemo mnogo više šećera, tvrdi ovaj novinar!
"Stvari počinju da vam budu jasne kada detaljno pogledate podatke o ishrani. Da, 1976. smo jeli više, ali drugačije. Danas po osobi kupujemo duplo manje svežeg mleka, ali pet puta više jogurta, tri puta više sladoleda i - gledajte - 39 puta više mlečnih dezerta. Kupujemo duplo manje jaja nego 1976. godine, ali za trećinu više žitarica za doručak i duplo više grickalica od žitarica, duplo manje krompira, a tri puta više čipsa.
Dok je naša direktna kupovina šećera naglo opala, šećer koji konzumiramo u pićima i konditorskim proizvodima je verovatno skočio (Postoje podaci samo od 1992. od kada su brojke naglo porasle. Možda, pošto smo unosili samo 9 kalorija dnevno u obliku pića 1976. niko nije mislio da ima svrhe voditi računa o ovim brojevima). Drugim rečima, prilike da u hranu dodamo šećer su procvetale! Kao što neki stručnjaci već dugo govore, čini se da je to problem", objasnio je Monbio.
In this photo, from 1976, almost everyone is what we would now call slim. So what has happened? A sudden loss of willpower, as some rightwing journos claim? No. An obesogenic environment created by junk food manufacturers and their advertisers. pic.twitter.com/DmzxsD5VLz
— George Monbiot (@GeorgeMonbiot) July 26, 2018
(zena.blic.rs)