Шта је штетније, шећер или со?
Занимљиво је да су заправо шећер и со намирнице чији је унос најтеже контролисати. И шећер и со су често скривени у прерађеној храни па многи људи нису ни свесни да их конзумирају у превеликим количинама.
Наиме, препоручени дневни унос шећера је 25 грама за одрасле особе, што је отприлике шест чајних кашика, док је препоручени унос соли за одраслу особу једна кашика на дан, односно четири до шест грама. Поједина истраживања показују како чак 90 одсто људи свакодневно у организам уноси много више од тога.
Свима је јасно да претерана конзумација шећера и соли може да узорокује здравствене проблеме, али поставља се питање шта је штетније за људски организам. Шећери који се природно налазе у храни нису толико проблематични, али велики проблем представљају прерађени шећери. Они немају нутритивну вредности, али су богати калоријама. Сви они подижу ниво шећера у крви и подстичу повећану производњу инсулина који је неопходан телу да би сварио сав тај шећер. Али превелики унос шећера може да доведе до инсулинске резистенције, што је главни узрок за складиштење шећера у облику масти. Осим тога, превелика конзумација шећера може узроковати дијабетес типа 2, као и гастроинтестиналне болести.
Ако имате високи крвни притисак, вероватно сте размишљали о смањењу уноса соли. Али нова истраживања показују да је шећер један од главних криваца за изазивање низа здравствених стања, укључујући висок крвни притисак па и повећање ризика од кардиоваскуларних болести. Насупрот томе, со нам треба за регулисање течности у организму и за пренос електролита у телу. Као што је већ наведено, со се повезује с високим крвним притиском, болестима срца и крвних судова, а осим тога има и штетан утицај на јетру и бубреге. Узрок је и проблема с надутошћу.
Иако стручњаци наглашавају да је кључ здравља умерена конзумација обе ове намирнице, кажу да је шећер већи проблем. Наиме, људи све чешће претерују у употреби шећера па га то повезује с великим бројем здравствених проблема.
Припремила: Снежана Милановић