Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Победите жељу за слатким без трунке шећера

24.10.2017. 09:51 10:01
Пише:
Фото: pixabay.com

Сви знамо шта значи и како изгледа када нам падне шећер; већина је спремна да заустави све активности како би тог часа отишла до фрижидера или продавнице (у зависности ко се где у том тренутку нађе) по чоколадицу или неки други слаткиш.

Питање је, пак, да ли баш увек мора тако. Изгледа да не; жељу за слатким можете да задовољите и уз помоћ намирница које не садрже нимало конзумног шећера.

Тако бар тврде нутриционисти, а на вама је да проверите. Крените редом; испробајте свих пет савезника који би требало да вам помогну да се одупрете наредном „паду шећера“.

1. Цимет: Кад вас ухвати жеља за слатким, у обичну кафу додајте кашичицу цимета.

Иако овај зачин није сладак, наш мозак га повезује с десертима попут колача и пита, те тако креира илузију слаткоће.

Ако баш нисте љубитељ кафе, цимет можете да додате и у овсену кашу или јогурт.

2. Екстракт ваниле: Иако је реч о нешто скупљем производу, верујте вреди сваког динара. Јер, кап или две ове сласне течности трансформисаће укус напитака и хране у непоновљиви гастрономски доживљај.

3. Банане: Кад печете воћни хлеб, мафине или палачинке, пробајте следећу ствар: уместо шећера додајте једну банану.

Ово воће с високим постотком фруктозе засладиће ваш десерт и дати му одређену влажност и сочност приде.

4. Карамелизовани лук: И слана јела траже шећер, поготово кад је потребно да уравнотежите киселост соса од парадајза или горчину патлиџана.

Зато, кување обавезно започните динстањем црвеног лука, који је природно сладак. Важно је да лук динстате на умереној температури дуже време, тачније док не добије лепу смеђу боју.

5. Дашак цитруса: Готово да нема хране коју мало исцеђеног сока од цитрусног воћа попут поморанџе неће „поправити“.

Додајте овај слатко-горки сок питама од бобичастог воћа, супама и преливима за салате, а можете и да га користите и за кисељење поврћа.

Пише:
Пошаљите коментар
Горка истина о шећеру

Горка истина о шећеру

22.07.2017. 15:37 15:44