ОВА РИБА ЈЕ ЗДРАВИЈА ОД ПАСТРМКЕ И ШАРАНА Трудите се да је имате чешће на вашој трпези, она је чуваркућа вашег срца
У периоду поста, риба је главна намирница у јеловнику верника. Осим што је здрава, укусна и може да се припреми на много различитих начина, лако се и брзо вари.
Без обзира на то да ли више волите речну или морску рибу или неке друге морске плодове, сваку врсту одликује богатство хранљивих састојака, пре свега витамина, минерала и аминокиселина.
Највише се траже и купују шарани и пастрмка. Међутим, још једна риба се може наћи у већим трговинским ланцима и то јефтиније, а притом садржи више протеина, а мање калорија. У питању је ослић.
Ослић има малу енергетску вредност па се убраја у дијететске намирнице. Сто грама ослића садржи 80 одсто воде, 0,85 г масти и 17,2 г беланчевина. Богат је витаминима Б1 и Б2, калијумом, калцијумом и фосфором.
Позитивно утиче на кости и рад мозга.
Ослић је најраспрострањенија риба Јадрана која нарасте до један метар и тежи до 15 килограма. Живи најчешће у већим морским дубинама на муљевитом и песковитом дну. Врло је прождрљива и храни се свим рибама и раковима. Има посебно меко, немасно и укусно бело месо. Најчешће се пржи на уљу или пече на роштиљу. Користи се и за припрему бродета или супа, а врло је укусан и сушен.
Они који имају проблема са холестеролом, треба да знају да ослић садржи свега 0.3 грама масти и богат је омега-3 масним киселинама које повољно делују на срце.
Dnеvnik.rs/Pеnzionеr.rs