Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OVA RIBA JE ZDRAVIJA OD PASTRMKE I ŠARANA Trudite se da je imate češće na vašoj trpezi, ona je čuvarkuća vašeg srca

20.11.2023. 15:44 16:06
Piše:
Foto: Pixabay.com

U periodu posta, riba je glavna namirnica u jelovniku vernika. Osim što je zdrava, ukusna i može da se pripremi na mnogo različitih načina, lako se i brzo vari.

Bez obzira na to da li više volite rečnu ili morsku ribu ili neke druge morske plodove, svaku vrstu odlikuje bogatstvo hranljivih sastojaka, pre svega vitamina, minerala i aminokiselina.

Najviše se traže i kupuju šarani i pastrmka. Međutim, još jedna riba se može naći u većim trgovinskim lancima i to jeftinije, a pritom sadrži više proteina, a manje kalorija. U pitanju je oslić.

Oslić ima malu energetsku vrednost pa se ubraja u dijetetske namirnice. Sto grama oslića sadrži 80 odsto vode, 0,85 g masti i 17,2 g belančevina. Bogat je vitaminima B1 i B2, kalijumom, kalcijumom i fosforom.

Pozitivno utiče na kosti i rad mozga.

Oslić je najrasprostranjenija riba Jadrana koja naraste do jedan metar i teži do 15 kilograma. Živi najčešće u većim morskim dubinama na muljevitom i peskovitom dnu. Vrlo je proždrljiva i hrani se svim ribama i rakovima. Ima posebno meko, nemasno i ukusno belo meso. Najčešće se prži na ulju ili peče na roštilju. Koristi se i za pripremu brodeta ili supa, a vrlo je ukusan i sušen.

Oni koji imaju problema sa holesterolom, treba da znaju da oslić sadrži svega 0.3 grama masti i bogat je omega-3 masnim kiselinama koje povoljno deluju na srce.

Dnevnik.rs/Penzioner.rs

Piše:
Pošaljite komentar