ЕВО ЗАШТО ТРЕБА ЗАМРЗАВАТИ ХЛЕБ: Нисте ни свесни колико је добро за здравље, открива докторка (видео)
Докторка из Националне здравствене организације је открила мање познате предности замрзавања хлеба.
Чување хране у замрзивачу може помоћи да дуже траје, али др Чинтал Пател каже да постоје и здравствене предности чувања неких намирница на нижим температурама.
У видео снимку који је објавила на њеном Инстаграму, објаснила је како замрзавање и поновно загревање векне утиче на скроб, а последично и на ваша црева.
– Замрзавање хлеба преко ноћи, а затим поновно загревање или тостирање мења молекуларну структуру скроба у хлебу, тако да он постаје отпорнији. Ово је врста скроба која храни ваше цревне бактерије и помаже у изградњи здравог цревног микробиома. Ово такође смањује гликемијски индекс хлеба – каже докторка.
Она је даље објаснила да замрзавање хлеба такође доводи до смањења гликемијског индекса за 30%, а постоје и предности третирања тестенине и пиринча на исти начин.
Пратиоци су брзо питали др Чинтал да ли је држање хлеба у фрижидеру такође корисно, на шта је она одговорила да може имати сличне ефекте, јер је то „процес хлађења који мења структуру“ молекула.
– Скробна храна је добар извор енергије и главни извор низа хранљивих материја у нашој исхрани. Поред скроба, садрже влакна, калцијум, гвожђе и витамине Б – наводе из Националне здравствене организације.
Шта је све још докторка рекла, погледајте у снимку:
@drchintalskitchen До you фреезе your бреад? Ит’с алсо а греат way то саве money ас you јуст таке а слице оут оф the фреезер ас анд when you неед ит! #nutrition #guthealth #gutmicrobiome #wednesdaywisdom #nutritiontips #healthyeating ♬ оригинал соунд - Др Chintal’s Kitchen
Krstarica.rs/ Дневник