Ускоро биоразградив омот за чоколадице
Компанија Нестле ће прва на свету почети да пакује чоколадице у омоте за које тврди да се разлажу у морској води у року од шест месеци, преноси Радио телевизија Србије.
Прошле године, компанија Нестле се обавезала да ће до 2025. године сва амбалажа за њихове производе бити биоразградива или ће моћи да се рециклира и поново користи.
Најављујући нови омот за чоколадице „јес“, Мајкл Керол, руководилац Центра за иновације и одрживост у компанији Нестле, тврди како су сигурни да се он разлаже у морској води у року од шест месеци.
У поређењу са амбалажом која се данас користи, то је брже за око 450 година, нагласио је Керол.
У кондиторској компанији су навели да су морали да премосте преко 90 препрека и изазова развијајући нови материјал и прилагођавајући постојеће машине и производне траке, како би се производ лакше обрадио.
Стручњаци у истраживачком и развојном центру Нестлеа у Јорку, истакли су да је у досадашњем процесу производње процес паковања са хладним затварањем од 300 бара по минуту, био могућ само са трајним пластичним фолијама.
Тиму је требало само десет месеци да осмисли и прилагоди производне линије како би се осигурало да чоколадице остану у савршеном стању током паковања, транспорта и складиштења.
Ново паковање „јес“ чоколадица на бази воћа и орашастих плодова појавиће се на тржишту половином јула и на себи ће имати поруку „пажљиво упаковано у папир“.