Uskoro biorazgradiv omot za čokoladice
Kompanija Nestle će prva na svetu početi da pakuje čokoladice u omote za koje tvrdi da se razlažu u morskoj vodi u roku od šest meseci, prenosi Radio televizija Srbije.
Prošle godine, kompanija Nestle se obavezala da će do 2025. godine sva ambalaža za njihove proizvode biti biorazgradiva ili će moći da se reciklira i ponovo koristi.
Najavljujući novi omot za čokoladice „jes“, Majkl Kerol, rukovodilac Centra za inovacije i održivost u kompaniji Nestle, tvrdi kako su sigurni da se on razlaže u morskoj vodi u roku od šest meseci.
U poređenju sa ambalažom koja se danas koristi, to je brže za oko 450 godina, naglasio je Kerol.
U konditorskoj kompaniji su naveli da su morali da premoste preko 90 prepreka i izazova razvijajući novi materijal i prilagođavajući postojeće mašine i proizvodne trake, kako bi se proizvod lakše obradio.
Stručnjaci u istraživačkom i razvojnom centru Nestlea u Jorku, istakli su da je u dosadašnjem procesu proizvodnje proces pakovanja sa hladnim zatvaranjem od 300 bara po minutu, bio moguć samo sa trajnim plastičnim folijama.
Timu je trebalo samo deset meseci da osmisli i prilagodi proizvodne linije kako bi se osiguralo da čokoladice ostanu u savršenom stanju tokom pakovanja, transporta i skladištenja.
Novo pakovanje „jes“ čokoladica na bazi voća i orašastih plodova pojaviće se na tržištu polovinom jula i na sebi će imati poruku „pažljivo upakovano u papir“.