НЕ БАЦАЈТЕ ВОДУ ОД КУВАНОГ КРОМПИРА Садржи минерале и витамине, ЕВО ЗА ШТА ЈЕ НЕЗАМЕНЉИВА
Кромпир нам је скоро свакодневно на трпези, ипак, мало нас зна да је воду у којој се кувала не треба бацати.
Вода у којој се кувао кромпир може бити изузетно корисна због хранљивих састојака које садржи, кажу нутриционисти.
То су знале и наше баке и деке, па су воду од кромпира често користили и за друге сврхе.
Састав и корист
Минерали и витамини:
Калијум: Кромпир је богат калијумом, који се ослобађа у воду током кувања. Калијум је важан за регулацију крвног притиска, равнотежу електролита и функцију мишића.
Витамин Б6: Овај витамин, који је важан за метаболизам и функцију мозга, такође може бити присутан у води након кувања кромпира.
Магнезијум: Магнезијум доприноси здрављу костију и мишића, као и правилној функцији нервног система.
Кулинарска употреба
База за супу: Вода од куваног кромпира може се користити као база за супе, јер додаје богат укус и додатне нутријенте.
Густина за сосове и пире: Ова вода може се користити за прављење сосова или пиреа, јер помаже у постизању кремасте текстуре.
Заливање биљака:
Када се охлади, вода од куваног кромпира може се користити за заливање биљака, јер је богата минералима који су корисни за раст биљака.
Природни чистач:
Вода може бити ефикасан природни чистач за посуђе или као средство за омекшавање тканине, захваљујући високом садржају скроба