ЈЕДЕТЕ КИВИ АЛИ БАЦАТЕ КОРУ? Нећете веровати, али то је најздравији део овог чудесног воћа, ево како се једе
Да ли сте знали да је киви супервоће, а да је његова кора још здравија?
Киви је познат као један од најздравијих плодова на свету – богат витаминима, минералима и влакнима. Али, да ли сте знали да и његова кора има невероватне здравствене бенефите? Иако је многи избегавају због специфичне текстуре, она може бити драгоцени додатак исхрани.
Киви – савезник здравља
Овај тропски плод садржи велику количину витамина Ц, што га чини одличним за јачање имунитета. Само један до два кивија дневно могу допринети бољој заштити организма од вируса и бактерија.
Поред тога, киви помаже у избацивању вишка соли из организма, чиме штити бубреге и смањује ризик од настанка камења и песка у њима. Такође, његово конзумирање након оброка побољшава варење и може ублажити горушицу.
Да ли треба јести кору кивија?
Иако делује непривлачно, кора кивија садржи чак 50% више влакана него сам плод! То значи да може побољшати варење, подстаћи рад црева и допринети бољој апсорпцији хранљивих материја.
Поред тога, богата је антиоксидансима попут витамина Ц и Е, који штите организам од слободних радикала и смањују упале. Нека истраживања показују и да кора кивија има антибактеријска својства, што може помоћи у борби против штетних микроорганизама.
Како јести кору кивија?
Ако желите да искористите све бенефите овог воћа, најбоље је да бирате органске плодове и темељно их оперете пре конзумације. Можете их додати у смутије, исецкати на танке кришке или их једноставно грицкати уз плод.
Дакле, следећи пут када будете јели киви – размислите двапут пре него што баците његову кору! Можда се у њој крије кључ бољег здравља.
Превео и приредио: А. С.