Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Ево зашто у ресторанима на врху јела УВЕК ДОБИЈАМО ПЕРШУН

20.05.2024. 15:44 15:52
Пише:
Фото: Pixabay.com

Ако сте мислили да је першун на тањиру само због декорације – нисте били у праву.

Освежавање даха грицкањем свежег першуна датира још из времена старих Римљана – грицкали су першун после јела. Могуће је да је то један од разлога зашто је у многим ресторанима широм света уобичајено да се комади ове биљке стављају на тањире.

Други разлог је декорација јела, за коју се каже да потиче од месара у давна времена који су стављали першун око свежег или печеног меса како би јела била привлачнија купцима.

Касније су га ресторани почели копирати. Све до 1915. године першун се стављао на тањир у скоро сваком ресторану. Неким гостима то је некада сметало јер су сумњали како су добили парче биљке које је раније било на туђем тањиру.

Наравно, трећи разлог зашто се першун нађе на сервираном оброку је побољшање укуса јела, али се у овом случају најчешће исецка и посипа по јелу које се већ налази на тањиру.

Зашто је першун добар за свеж дах?

Першун садржи високу концентрацију хлорофила, који уништава бактерије у устима. Почињу да се развијају након јела, а то је директан узрок лошег задаха. Першун је посебно добар за жвакање након јела пуна белог или црног лука.

Осим першуна, помажу и свежа нана, босиљак и рузмарин.

А ево топ неких предности ове биљке:

делује као антиоксиданс,

помаже кожи да изгледа млађе,

чисти тело од токсина,

раствара вишак масти у телу,

чисти бубреге,

има антиинфламаторни ефекат,

јача имунитет,

пуна је витамина Ц,

садржи много минерала.

Krstarica.rs/ Дневник

Пише:
Пошаљите коментар
ЧУВЕНИ ЛАНАЦ БРЗЕ ХРАНЕ ИДЕ У СТЕЧАЈ Затварају ресторане У СРБИЈИ Нема више СУШИ ДОСТАВЕ

ЧУВЕНИ ЛАНАЦ БРЗЕ ХРАНЕ ИДЕ У СТЕЧАЈ Затварају ресторане У СРБИЈИ Нема више СУШИ ДОСТАВЕ

13.05.2024. 09:48 09:51
ДВЕ ПИЦЕРИЈЕ ИЗ СРБИЈЕ МЕЂУ НАЈБОЉИМ У ЕВРОПИ: Међу 50 локала и ресторани из региона

ДВЕ ПИЦЕРИЈЕ ИЗ СРБИЈЕ МЕЂУ НАЈБОЉИМ У ЕВРОПИ: Међу 50 локала и ресторани из региона

14.05.2024. 16:33 16:37