ДАЈ ГРИЗ Зашто је туђи сендвич увек слађи од оног ког сами направимо, научници су дошли до занимљивог закључка
Сендвичи "имају бољи укус" када их прави неко други.
Када сами правите сендвич, унапред замишљате његов укус и осећате мању глад за њим, пише Интернет страница Facts.
Истраживачи са Универзитета Карнеги Мелон верују да одговор лежи у чињеници да продужена изложеност неком стимулусу (сендвичу) смањује физиолошке и понашајне реакције (жељу за јелом).
Другим речима, посматрање како се сендвич прави током времена чини да он делује мање занимљиво, а самим тим и мање пожељно. Сличан феномен дешава се и при понављајућем конзумирању исте хране: пети залогај чоколаде је мање привлачан од првог.
У серији од пет експеримената, истраживачи са Карнеги Мелона показали су да што људи чешће замишљају да једу неку храну, мања је вероватноћа да ће је касније појести.
Осим тога, људи који су више пута замишљали да једу одређену храну појели су мање те хране од оних који су замишљали конзумирање другачије хране. Према истраживању, мање су јели зато што су осећали мању глад, а не зато што им је храна деловала мање примамљиво.