DAJ GRIZ Zašto je tuđi sendvič uvek slađi od onog kog sami napravimo, naučnici su došli do zanimljivog zaključka
Sendviči "imaju bolji ukus" kada ih pravi neko drugi.
Kada sami pravite sendvič, unapred zamišljate njegov ukus i osećate manju glad za njim, piše Internet stranica Facts.
Istraživači sa Univerziteta Karnegi Melon veruju da odgovor leži u činjenici da produžena izloženost nekom stimulusu (sendviču) smanjuje fiziološke i ponašajne reakcije (želju za jelom).
Drugim rečima, posmatranje kako se sendvič pravi tokom vremena čini da on deluje manje zanimljivo, a samim tim i manje poželjno. Sličan fenomen dešava se i pri ponavljajućem konzumiranju iste hrane: peti zalogaj čokolade je manje privlačan od prvog.
U seriji od pet eksperimenata, istraživači sa Karnegi Melona pokazali su da što ljudi češće zamišljaju da jedu neku hranu, manja je verovatnoća da će je kasnije pojesti.
Osim toga, ljudi koji su više puta zamišljali da jedu određenu hranu pojeli su manje te hrane od onih koji su zamišljali konzumiranje drugačije hrane. Prema istraživanju, manje su jeli zato što su osećali manju glad, a ne zato što im je hrana delovala manje primamljivo.