overcast clouds
2°C
22.01.2025.
Нови Сад
eur
117.1327
usd
112.8337
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

АМЕРИКАНКЕ СЕ ПРЕЈЕДАЈУ ДА ИЗГУБЕ ТЕЖИНУ Ево коју чудотворну намирницу користе, а код нас је има у изобиљу

21.01.2025. 17:21 17:27
Пише:
Извор:
Мондо, Тамара Величковић
s
Фото: pixabay.com, ilustracija

Хељда је стекла популарност широм света, освајајући друштвене мреже.

Посебно је једу Американке, које верују у њена својства која подстичу здравље и мршављење. У Србији је хељда помало и заборављена, али вреди је уврстити у свој јеловник, припремајући и слана и слатка јела.

Шта садржи хељда?

Не садржи глутен, па особе са целијакијом могу да је једу мирне савести. Хељда је извор:

             сложених угљених хидрата

             протеина - садржи све есенцијалне аминокиселине, укључујући лизин

             влакана - овај састојак регулише функционисање дигестивног система и обезбеђује осећај ситости на дужи период

             витамина - садржи витамине Б1, Б2, Б3, Б6 и фолну киселину

             минерала - садржи магнезијум, бакар, гвожђе, манган, фосфор

             антиоксиданаса - имају антиинфламаторна и антиоксидативна својства

Зашто је добро јести хељду?

Хељда је имала кључну улогу у кухињама наших бака. Био је то производ који је био лако доступан, заситан и лак за припрему, па се жељно јео не само за вечеру. Међутим, вреди детаљније погледати својства хељде која промовишу здравље:

смањује ниво лошег холестерола

одржава одговарајући ниво шећера у крви

одржава мозак у добром стању

одржава одговарајућу телесну тежину

регулише процесе варења

регулише крвни притисак

Хељда - помоћ за гојазност?

Тренд за хељду није прошао незапажено међу лекарима и дијететичарима. Како стручњаци истичу, реч је о непрерађеном производу који вреди трајно увести у свој јеловник. Добра је алтернатива белим тестенинама и пиринчу.

 

Извор:
Мондо, Тамара Величковић
Пише:
Пошаљите коментар