AMERIKANKE SE PREJEDAJU DA IZGUBE TEŽINU Evo koju čudotvornu namirnicu koriste, a kod nas je ima u izobilju
Heljda je stekla popularnost širom sveta, osvajajući društvene mreže.
Posebno je jedu Amerikanke, koje veruju u njena svojstva koja podstiču zdravlje i mršavljenje. U Srbiji je heljda pomalo i zaboravljena, ali vredi je uvrstiti u svoj jelovnik, pripremajući i slana i slatka jela.
Šta sadrži heljda?
Ne sadrži gluten, pa osobe sa celijakijom mogu da je jedu mirne savesti. Heljda je izvor:
• složenih ugljenih hidrata
• proteina - sadrži sve esencijalne aminokiseline, uključujući lizin
• vlakana - ovaj sastojak reguliše funkcionisanje digestivnog sistema i obezbeđuje osećaj sitosti na duži period
• vitamina - sadrži vitamine B1, B2, B3, B6 i folnu kiselinu
• minerala - sadrži magnezijum, bakar, gvožđe, mangan, fosfor
• antioksidanasa - imaju antiinflamatorna i antioksidativna svojstva
Zašto je dobro jesti heljdu?
Heljda je imala ključnu ulogu u kuhinjama naših baka. Bio je to proizvod koji je bio lako dostupan, zasitan i lak za pripremu, pa se željno jeo ne samo za večeru. Međutim, vredi detaljnije pogledati svojstva heljde koja promovišu zdravlje:
smanjuje nivo lošeg holesterola
održava odgovarajući nivo šećera u krvi
održava mozak u dobrom stanju
održava odgovarajuću telesnu težinu
reguliše procese varenja
reguliše krvni pritisak
Heljda - pomoć za gojaznost?
Trend za heljdu nije prošao nezapaženo među lekarima i dijetetičarima. Kako stručnjaci ističu, reč je o neprerađenom proizvodu koji vredi trajno uvesti u svoj jelovnik. Dobra je alternativa belim testeninama i pirinču.