Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

AMERIKANKE SE PREJEDAJU DA IZGUBE TEŽINU Evo koju čudotvornu namirnicu koriste, a kod nas je ima u izobilju

21.01.2025. 17:21 17:27
Piše:
Izvor:
Mondo, Tamara Veličković
s
Foto: pixabay.com, ilustracija

Heljda je stekla popularnost širom sveta, osvajajući društvene mreže.

Posebno je jedu Amerikanke, koje veruju u njena svojstva koja podstiču zdravlje i mršavljenje. U Srbiji je heljda pomalo i zaboravljena, ali vredi je uvrstiti u svoj jelovnik, pripremajući i slana i slatka jela.

Šta sadrži heljda?

Ne sadrži gluten, pa osobe sa celijakijom mogu da je jedu mirne savesti. Heljda je izvor:

             složenih ugljenih hidrata

             proteina - sadrži sve esencijalne aminokiseline, uključujući lizin

             vlakana - ovaj sastojak reguliše funkcionisanje digestivnog sistema i obezbeđuje osećaj sitosti na duži period

             vitamina - sadrži vitamine B1, B2, B3, B6 i folnu kiselinu

             minerala - sadrži magnezijum, bakar, gvožđe, mangan, fosfor

             antioksidanasa - imaju antiinflamatorna i antioksidativna svojstva

Zašto je dobro jesti heljdu?

Heljda je imala ključnu ulogu u kuhinjama naših baka. Bio je to proizvod koji je bio lako dostupan, zasitan i lak za pripremu, pa se željno jeo ne samo za večeru. Međutim, vredi detaljnije pogledati svojstva heljde koja promovišu zdravlje:

smanjuje nivo lošeg holesterola

održava odgovarajući nivo šećera u krvi

održava mozak u dobrom stanju

održava odgovarajuću telesnu težinu

reguliše procese varenja

reguliše krvni pritisak

Heljda - pomoć za gojaznost?

Trend za heljdu nije prošao nezapaženo među lekarima i dijetetičarima. Kako stručnjaci ističu, reč je o neprerađenom proizvodu koji vredi trajno uvesti u svoj jelovnik. Dobra je alternativa belim testeninama i pirinču.

 

Izvor:
Mondo, Tamara Veličković
Piše:
Pošaljite komentar