ОВЕ 4 НАМИРНИЦЕ НИКАД НЕ КУПУЈТЕ, КАЖЕ САНИТАРНИ ИНСПЕКТОР: Избегавам их ПО СВАКУ ЦЕНУ
Санитарни инспектори из Велике Британије поделили су за портал Експрес причу о томе коју храну никада не купују.
Један од производа на који инспектори посебно упозоравају јесте непастеризовано млеко, које се обично назива сирово.
За разлику од пастеризованог млека, који се подвргава процесу загревања како би се елиминисали патогени и продужио рок трајања, сирово млеко задржава своје природно стање.
Овај недостатак пастеризације представља ризик за потрошаче, јер сирово млеко може да садржи штетне клице као што су салмонела, ешерихија коли (е. цоли), листерија, бруцела и још много тога. Овакво млеко може се купити на нашим пијацама, а тренд „сирове хране“ значи да га све више људи пије.
Слично томе, сирове клице, као што су клице ротквице, луцерке и детелине, представљају изазове у погледу безбедности хране. Док се клице сматрају хранљивим додатком оброцима, оне такође могу да садрже штетне бактерије, попут ешерихије коли и салмонеле.
Раније сецкани производи, који се обично налазе у продавницама прехрамбених производа и продавницама, такође могу да буду извор гљивица и бактерија, нарочито зато што су кратког рока трајања.
Када је реч о топлој храни, где су готови артикли изложени за куповину, одржавање одговарајуће температуре је кључно за спречавање раста бактерија.