НЕ СТАВЉАЈТЕ ОВУ ХРАНУ У ПЛАСТИЧНЕ ПОСУДЕ, ПОКВАРИЋЕ СЕ Ево зашто неке намирнице не смете паковати у њу
Многи људи остатке хране од ручка или са слава чувају у пластичним посудама у фрижидеру.
Такође и купљену храну у продавници одлажу у пластичне посуде јер тако заузимају мање места. Али не може сва храна да се чува у пластичним посудама, јер се у њима неки састојци брже кваре.
Ево и шта не требате да чувате у пластичним посудама
Сир
Ако држите сир у затвореној пластичној посуди дуже од 3 дана, бактерије и гљивице почињу да се умножавају у њему убрзано. Укус, арома и текстура ће се погоршати. Због тога га је најбоље чувати у стакленим или керамичким посудама или фолији за храну.
Салате
После празника и слава остаје доста салата које људи одлажу у фрижидер у пластичним посудама, али свеже поврће губи већину хранљивих материја у таквој посуди. Поред тога, салате са мајонезом не смете да одлажете на дужи период. У затвореним пластичним посудама бактерије се брже размножавају.
Топла јела
Не треба одмах одлагати свеже припремљене супе, пире, варива и другу топлу храну. Многе врсте пластике испуштају токсичне супстанце када се загреју. Због тога је боље да сачекате док се ова јела не охладе, а затим их сипајте у пластичне посуде.
(Еспресо/србијаданас/Сања Белинић/пренела Т.М.)