(ФОТО) Вребају ЕШЕРИХИЈА КОЛИ, па чак и КОЛЕРА Током лета ОПРЕЗНО и у КАФИЋУ: Ово ПИЋЕ НИКАДА НЕ НАРУЧУЈТЕ, има ВИШЕ БАКТЕРИЈА од ве-це шоље!
Током лета морате да будете дупло обазривији него иначе.
По врућини нема ништа бољег од пића са ледом. Међутим, колико год вам ово звучало као сјајан предлог, тиме ризикујете своје здравље јер истраживања су показала да се гомила опасних бактерија налази у коцкицама леда. Зато у кафићима никако не наручујте пиће са ледом, нарочито лети.
Чак и када се вода заледи то не значи да ће све бактерије бити убијене. Напротив, како се коцкице леда топе, појављују се бактерије које су још живе, наводи др Џоан Сантини. А то значи да из освежавајућег летњег коктела вреба ешерихија коли, па чак и колера, пише Дејли мејл.
Спроведена истраживања о квалитету леда показала су да је чак 77,2 одсто узорака било позитивно на присуство колиформних бактерија, чије је порекло фекално. Реч је о микроскопски ситним честицама, које су у лед доспеле због прљавих руку. Самим тим, највећа заблуда која влада код људи јесте та да на леду не могу да се задрже бактерије.
Уобичајено је да бактерије које се сакупљају у ледоматима контаминирају и коцкице леда. У оваквим ситуацијама контаминирани лед је проблем сам по себи, а још већи ако дође у додир са месом и другом храном, јер је тада могућност за ширењем заразе већа, наглашава др Дебра Хофман, специјалиста микробиологије са Универзитета у Јужној Флориди.
Плесан, такође, врло често може да се нађе у ресторанским ледоматима, али и у кућним условима. Да би се избегло њено присуство неопходно је више пута годишње чистити просторе у којима се држи лед, а поготово код куће, преноси коха.нет.
Лед у кафићима и ресторанима брзе хране је највеће легло бактерија и у просеку их има више него у WC шољи, што је последица ретког чишћења ледомата. Још једно истраживање је показало да се највише бактерија крије у чаши воде или газираном соку са кришком лимуна. Истраживачи су тестирали 76 кришака лимуна из 21 ресторана и открили су да је 70 одсто, односно 53 кришки заражено бактеријама.
То није ни чудно будући да су кришке лимуна унапред исечене, а да се те кришке држе у пластичним посудама на собној температури, што је уједно и идеално окружење за бактерије. Истраживање није јасно открило извор ових бактерија, али је открило да ове бактерије не могу да преживе и размножавају се у алкохолним пићима.
Дневник/Срећна република