ЧЕТРНАЕСТ намирница ће вас РАСХЛАДИТИ ТОКОМ ЛЕТА: Обавезно их једите, лакше ћете прегурати тропске врућине
Током врелих летњих дана, хидратација је од кључне важности за одржавање здравља и енергије.
Вода је неопходна, али постоји много намирница које могу помоћи да останете хидрирани и освежени. Представљамо вам 14 намирница које ће вас расхладити и обезбедити додатну хидратацију.
Људско тело састоји се од 60 одсто воде, а правилна хидратација помаже у регулацији телесне температуре, спречавању инфекција, елиминацији отпада и бољој апсорпцији хранљивих материја.
Што се тиче менталног здравља, вода је кључна за оптимизацију сна, когнитивних функција и расположења. Студије сугеришу да вас одговарајућа хидратација чини бољом особом.
С друге стране, недавна студија показала је да недовољна конзумација воде повећава ризик од смрти код средовечних људи за 20 одсто. Кортни Смит каже за "The Пост" да је већина нас хронично дехидрирана.
- Често бркамо глад и жеђ. Жеђ је одложена реакција; тако да понекад, ако мислите да сте гладни, а управо сте јели, можда сте заправо жедни. Већина нас нема осећај жеђи док мало не дехидрирамо - објашњава она.
Тело апсорбује отприлике 20 одсто воде која му је потребна из хране. Који од тих извора појачавају вашу хидратацију?
- Храна коју би требало конзумирати више за хидратацију су воће и поврће са високим садржајем воде. То укључује целер, краставце, лубеницу и тиквице. Они помажу код хидратације јер се састоје од 90 одсто воде или више - рече Смит.
- Из те хране такође добијате витамине, минерале и влакна. С општег здравственог становишта, већина људи не конзумира довољно влакана. Дакле, убијате три муве једним ударцем, то је у суштини начин обављања више задатака - додала је.
Намирнице за борбу против врућине
Следеће воће и поврће даје највише хидратације по залогају или гутљају. Још боље, за оне који се желе спасити од тешке врућине шпорета или рерне, већина њих је боља за вас када се конзумирају сирове.
Краставац: Са 96 одсто воде, краставац има највећи садржај Х2О од било које чврсте хране.
Ајсберг салата: Састоји се од 96 одсто воде и пружа одличну хидратацију.
Целер: Осим што садржи 95 одсто воде, целер је изврстан извор влакана.
Ротквице: Садрже 95 одсто воде и богате су влакнима и витамином Ц.
Парадајз: Са 94 одсто воде, парадајз је богат ликопеном, антиоксидансом.
Тиквице и летња тиква: Са 94 одсто воде, пружају одличну хидратацију.
Шпаргле: Сирове или печене, богате калијумом и састоје се од 92 одсто воде.
Паприка бабура: Са 92 одсто воде, богате су антиоксидансима.
Купус: Када се кува, многе сорте купуса садрже 94 одсто воде.
Карфиол: Кувани карфиол садржи 93 одсто воде.
Печурке: Познате по антиинфламаторним и антиоксидативним својствима, састоје се од 92 одсто воде.
Лубеница: Са 92 одсто воде, богата је ликопеном.
Спанаћ: Састоји се од 92 одсто воде, богат је хранљивим материјама и одличан извор калцијума, магнезијума, калијума и гвожђа.
Јагоде: Састоје се од 92 одсто воде, имају мало калорија, пуно влакана и витамина Ц. Замена јагода уместо парадајза чини слатку и слану летњу салсу.
Informеr.rs/ Дневник