ПИХТИЈЕ OЧАС ПОСЛА, а нема укуснијих
Доносимо вам најједноставнији рецепт за брзе пихтије неодољивог укуса.
Састојци:
- килограм свињских ногица (можете помешати са буткицама, репићима или нечим другим)
- 2 главице белог лука (можете ставити и мање ако не желите да ово буде доминантан мирис)
- Со
- бибер
- зачин по укусу
Свим овим састојцима, уколико волите, можете додати листиће ловора или першуна, како би пихтије попримиле мирис.
Припрема:
Пре кувања свињске ногице морате добро очистити и опрати. Ставите их у дубљу шерпу, а преко њих наспите со и зачин, листиће ловора или першуна, бибер и бели лук. Ако не желите да мирис белог лука буде превише јак, можете га додати и накнадно, током наливања пихтија у тањире.
Преко свега овога налијте доста воде (око три литре, али може и више, јер се вода током кувања не додаје накнадно). Пихтије се кувају доста дуго, три до четири сата у зависности од меса, све док се месо не одвоји од костију, а у шерпи остане врло мало воде.
Уколико бели лук нисте већ додали, у тањире у које ћете сипати пихтије ставите по чен белог лука. Како би што боље пустио арому, насецкајте га на ситније делиће. Ситно морате насецкати и скувано месо. У тањире најпре лепо распоредите месо, а затим налијте преосталу замућену течност у којој се месо кувало. Оставите да се охладе, а онда их сместите у фрижидер, како би се што боље стегле.
Можете их разлити и у једну већу тепсију, па их када се стегну насећи на коцкице и тако служити. Преко њих можете посути мало алеве паприке.
Пихтије ће имати најбољи шмек уколико их припремате од димљеног меса.
Додатни савет: Уколико не желите да на површини буде превише масноће, пре изливања у тањире можете из лонца у којем су се пихтије кувале са врха покупити сувишну масноћу.
stil.rs