Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PIHTIJE OČAS POSLA, a nema ukusnijih

16.11.2023. 13:07 14:59
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Donosimo vam najjednostavniji recept za brze pihtije neodoljivog ukusa.

Sastojci:

  • kilogram svinjskih nogica (možete pomešati sa butkicama, repićima ili nečim drugim)
  • 2 glavice belog luka (možete staviti i manje ako ne želite da ovo bude dominantan miris)
  • So
  • biber
  • začin po ukusu

Svim ovim sastojcima, ukoliko volite, možete dodati listiće lovora ili peršuna, kako bi pihtije poprimile miris.

Priprema:

Pre kuvanja svinjske nogice morate dobro očistiti i oprati. Stavite ih u dublju šerpu, a preko njih naspite so i začin, listiće lovora ili peršuna, biber i beli luk. Ako ne želite da miris belog luka bude previše jak, možete ga dodati i naknadno, tokom nalivanja pihtija u tanjire.

Preko svega ovoga nalijte dosta vode (oko tri litre, ali može i više, jer se voda tokom kuvanja ne dodaje naknadno). Pihtije se kuvaju dosta dugo, tri do četiri sata u zavisnosti od mesa, sve dok se meso ne odvoji od kostiju, a u šerpi ostane vrlo malo vode.

Ukoliko beli luk niste već dodali, u tanjire u koje ćete sipati pihtije stavite po čen belog luka. Kako bi što bolje pustio aromu, naseckajte ga na sitnije deliće. Sitno morate naseckati i skuvano meso. U tanjire najpre lepo rasporedite meso, a zatim nalijte preostalu zamućenu tečnost u kojoj se meso kuvalo. Ostavite da se ohlade, a onda ih smestite u frižider, kako bi se što bolje stegle.

Možete ih razliti i u jednu veću tepsiju, pa ih kada se stegnu naseći na kockice i tako služiti. Preko njih možete posuti malo aleve paprike.

Pihtije će imati najbolji šmek ukoliko ih pripremate od dimljenog mesa.

Dodatni savet: Ukoliko ne želite da na površini bude previše masnoće, pre izlivanja u tanjire možete iz lonca u kojem su se pihtije kuvale sa vrha pokupiti suvišnu masnoću.

stil.rs

Piše:
Pošaljite komentar
POSKUPLJENJE SVINJSKOG MESA IZVESNO Evo i zašto?

POSKUPLJENJE SVINJSKOG MESA IZVESNO Evo i zašto?

16.09.2023. 10:33 10:38
Pihtije i kajmak za savršen fruštuk

Pihtije i kajmak za savršen fruštuk

30.01.2023. 10:02 10:04
Završena Rumenačka pihtijada: Pihtije bolje nego prošle godine

Završena Rumenačka pihtijada: Pihtije bolje nego prošle godine

29.01.2023. 17:12 17:19