ЗНАТЕ ЛИ КОЈА ЈЕ РАЗЛИКА: ЏЕМ, ПЕКМЕЗ ИЛИ МАРМЕЛАДА? Одговор ће вас изненадити
Неки га зову пекмез, други мармелада, а трећи џем, а постоји ли разлика између ова три намаза?
Иако многи мисле да је све то назив за исти намаз, ипак није тако. Да, пекмез и мармелада се добијају прерадом воћа, али разлике међу њима постоје па тако имају различиту густину, количину воћа и шећера и начин припреме.
Пекмезом се сматра густа смеса воћа у коју се може додати шећер. Додаје се највише 20 посто шећера или се уопште не додаје. Пекмез се кува док не постане у потпуности густ, а може садржати и комадиће воћа. Такође, код припреме се не користи пектин нити било каква лимунска киселина, а најпознатији се пекмез од шљива.
Мармеладу такође добијамо кувањем воћа, али њу кувамо док не постане довољно густа за мазање на хлеб или палачинке. Она не сме да садржи комадиће воћа па се у њу често додаје желатин. Многи сматрају да се мармелада ради искључиво од агрума, али то није истина. Наиме, можда и најпознатија је она од кајсије коју користимо за мазање Sacher торте, али и од вишања и јагода. Припремити се може свих врста воћа, а можете и комбиновати више њих.
Када кувате џем можете дозволити да у њега ставите велике, па чак и недовољно куване комадиће воћа. Припрема се искључиво од једне врсте воћа, а кувају се цели плодови који се морају осетити. У њега се може додати мало или ни мало шећера јер је он у потпуности природан.