Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВИШЕ НЕ МОРАТЕ ПОТАПАТИ ПАСУЉ ПРЕ КУВАЊА Само убаците ОВУ НАМИРНИЦУ и ПРОБЛЕМ РЕШЕН

13.12.2024. 17:35 18:12
Пише:
Извор:
Крстарица
Ilustracija
Фото: pixabay.com

Пасуљ је међу омиљеним намирницама Срба, а много је савета око исправног начина његовог кувања, и свако има свој мали трик који олакшава да се припреми чувени војнички пасуљ или посни пребранац.

Ипак, због једне материје која се налази у њему, пасуљ може да створи проблеме с варењем.

Махунарке, орашасти плодови, житарице и семенке спадају у здраве намирнице, али могу бити веома штетне за организам због фитинске киселине.

Ова киселина везује важне елементе као што су бакар, магнезијум, јод, гвожђе и цинк. Као резултат тога, они се излучују из тела пре времена, односно пре него што донесу било какву корист нашем организму.

Дигестивни тракт не садржи „баријеру“ која ће заштитити од фитинске киселине која спречава организам да апсорбује минерале, беланчевине и масти. Последица је дефицит важних нутријената, који ће даље узроковати проблеме мишићно-коштаног, имунолошког и пробавног система. Фитинска киселина је један од најчешћих узрока анемије услед недостатка гвожђа код вегетаријанаца, према Светској здравственој организацији (СЗО), истакла је ендокринолог Зухра Павлова.

Ilustracija
Фото: pixabay.com

Које намирнице су богате фитинском киселином

Међу намирницама које садрже велику количину фитинске киселине, ендокринолог је издвојила овас, пиринач, пшеницу, све житарице, пасуљ, сочиво, кикирики, грашак и соју. Такође, проблематични су и неки од орашастих плодова као што су лешници, бадеми и ораси. Велика количина фитинске киселине налази се и у семенкама сунцокрета, мака, лана, тикве и сусама.

Све ове намирнице садрже велики број хранљивих материја које су потребне телу, укључујући влакна, па зато не треба одустати од њих, каже Павлова.

Ilustracija
Фото: pixabay.com

Како се ослободити фитинске киселине

Павлова је навела неколико начина за неутралисање ове киселине. Један од њих је топлотна обрада. Ова метода смањује садржај фитинске киселине за 30-35 посто. Најбољи ефекат се, пак, постиже потапањем намирнице у воду. Једини недостатак ове методе јесте што захтева пуно времена, преноси Нови.ба.

На пример, смеђи пиринач ће морати да се остави у води 12 сати, овсене пахуљице 10-12 сати, бели пиринач девет сати, бисерни јечам шест сати…. За боље резултате можете да додате мало сирћета или лимуновог сока у воду.

Докторка је предложила још један начин који помаже да се неутралише фитинска киселина, а то је да се „проблематичне“ намирнице потопе у сурутку. Такође, приликом клијања пасуља и житарица, количина фитинске киселине се смањује за отприлике пола. Комбинована обрада намирница је најбољи метод, каже Павлова. Ако се иста храна прво потопи, па кува или пече, тако ће се из ње највише „избацити“ фитинска киселина.

Извор:
Крстарица
Пише:
Пошаљите коментар
СВЕ СТЕ ПРОБАЛИ АЛИ ВАС ПАСУЉ И ДАЉЕ НАДИМА? Можда је овај тајни састојак решење које сте чекали ТРИК КОЈИ ГА ЧИНИ ЛАКШЕ ВАРЉИВИМ, АЛИ И УКУСНИЈИМ

СВЕ СТЕ ПРОБАЛИ АЛИ ВАС ПАСУЉ И ДАЉЕ НАДИМА? Можда је овај тајни састојак решење које сте чекали ТРИК КОЈИ ГА ЧИНИ ЛАКШЕ ВАРЉИВИМ, АЛИ И УКУСНИЈИМ

23.10.2024. 17:57 18:01
(ВИДЕО) Африканка пренела дух Балкана у своју кухињу ПОГЛЕДАЈТЕ како српска снајка спрема ПАСУЉ!
пасуљ

(ВИДЕО) Африканка пренела дух Балкана у своју кухињу ПОГЛЕДАЈТЕ како српска снајка спрема ПАСУЉ!

22.10.2024. 16:31 17:00
Емина Ердоган поделила рецепт за колач од пасуља НИКАДА НЕ БИСТЕ РЕКЛИ ДА ЈЕ БЕЗ БРАШНА Уживајте у потпуно новом укусу
емина

Емина Ердоган поделила рецепт за колач од пасуља НИКАДА НЕ БИСТЕ РЕКЛИ ДА ЈЕ БЕЗ БРАШНА Уживајте у потпуно новом укусу

11.10.2024. 19:43 19:53