Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VIŠE NE MORATE POTAPATI PASULJ PRE KUVANJA Samo ubacite OVU NAMIRNICU i PROBLEM REŠEN

13.12.2024. 17:35 18:12
Piše:
Izvor:
Krstarica
Ilustracija
Foto: pixabay.com

Pasulj je među omiljenim namirnicama Srba, a mnogo je saveta oko ispravnog načina njegovog kuvanja, i svako ima svoj mali trik koji olakšava da se pripremi čuveni vojnički pasulj ili posni prebranac.

Ipak, zbog jedne materije koja se nalazi u njemu, pasulj može da stvori probleme s varenjem.

Mahunarke, orašasti plodovi, žitarice i semenke spadaju u zdrave namirnice, ali mogu biti veoma štetne za organizam zbog fitinske kiseline.

Ova kiselina vezuje važne elemente kao što su bakar, magnezijum, jod, gvožđe i cink. Kao rezultat toga, oni se izlučuju iz tela pre vremena, odnosno pre nego što donesu bilo kakvu korist našem organizmu.

Digestivni trakt ne sadrži „barijeru“ koja će zaštititi od fitinske kiseline koja sprečava organizam da apsorbuje minerale, belančevine i masti. Posledica je deficit važnih nutrijenata, koji će dalje uzrokovati probleme mišićno-koštanog, imunološkog i probavnog sistema. Fitinska kiselina je jedan od najčešćih uzroka anemije usled nedostatka gvožđa kod vegetarijanaca, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), istakla je endokrinolog Zuhra Pavlova.

Ilustracija
Foto: pixabay.com

Koje namirnice su bogate fitinskom kiselinom

Među namirnicama koje sadrže veliku količinu fitinske kiseline, endokrinolog je izdvojila ovas, pirinač, pšenicu, sve žitarice, pasulj, sočivo, kikiriki, grašak i soju. Takođe, problematični su i neki od orašastih plodova kao što su lešnici, bademi i orasi. Velika količina fitinske kiseline nalazi se i u semenkama suncokreta, maka, lana, tikve i susama.

Sve ove namirnice sadrže veliki broj hranljivih materija koje su potrebne telu, uključujući vlakna, pa zato ne treba odustati od njih, kaže Pavlova.

Ilustracija
Foto: pixabay.com

Kako se osloboditi fitinske kiseline

Pavlova je navela nekoliko načina za neutralisanje ove kiseline. Jedan od njih je toplotna obrada. Ova metoda smanjuje sadržaj fitinske kiseline za 30-35 posto. Najbolji efekat se, pak, postiže potapanjem namirnice u vodu. Jedini nedostatak ove metode jeste što zahteva puno vremena, prenosi Novi.ba.

Na primer, smeđi pirinač će morati da se ostavi u vodi 12 sati, ovsene pahuljice 10-12 sati, beli pirinač devet sati, biserni ječam šest sati…. Za bolje rezultate možete da dodate malo sirćeta ili limunovog soka u vodu.

Doktorka je predložila još jedan način koji pomaže da se neutrališe fitinska kiselina, a to je da se „problematične“ namirnice potope u surutku. Takođe, prilikom klijanja pasulja i žitarica, količina fitinske kiseline se smanjuje za otprilike pola. Kombinovana obrada namirnica je najbolji metod, kaže Pavlova. Ako se ista hrana prvo potopi, pa kuva ili peče, tako će se iz nje najviše „izbaciti“ fitinska kiselina.

Izvor:
Krstarica
Piše:
Pošaljite komentar
SVE STE PROBALI ALI VAS PASULJ I DALJE NADIMA? Možda je ovaj tajni sastojak rešenje koje ste čekali TRIK KOJI GA ČINI LAKŠE VARLJIVIM, ALI I UKUSNIJIM

SVE STE PROBALI ALI VAS PASULJ I DALJE NADIMA? Možda je ovaj tajni sastojak rešenje koje ste čekali TRIK KOJI GA ČINI LAKŠE VARLJIVIM, ALI I UKUSNIJIM

23.10.2024. 17:57 18:01
(VIDEO) Afrikanka prenela duh Balkana u svoju kuhinju POGLEDAJTE kako srpska snajka sprema PASULJ!
пасуљ

(VIDEO) Afrikanka prenela duh Balkana u svoju kuhinju POGLEDAJTE kako srpska snajka sprema PASULJ!

22.10.2024. 16:31 17:00
Emina Erdogan podelila recept za kolač od pasulja NIKADA NE BISTE REKLI DA JE BEZ BRAŠNA Uživajte u potpuno novom ukusu
емина

Emina Erdogan podelila recept za kolač od pasulja NIKADA NE BISTE REKLI DA JE BEZ BRAŠNA Uživajte u potpuno novom ukusu

11.10.2024. 19:43 19:53