ВИНСКА КАРТА ПЕТРА САМАРЏИЈЕ: Шкотска винарија у Срему
Прошле недеље писано је o фрушкогорском еко-вину, првом југословенском вину произведеном без употребе минералних ђубрива и пестицида.
Промовисано је 24. маја 1996. године на Новосадском сајму. Креирала га је мр Весна Роботић, с групом сарадника, запослених у петроварадинском Фрушкогорцу, од ризлинга италијанског. Браном на плантажи винове лозе на Каменичким ширинама величине стотину хектара, десет километара удаљеног од центра града.
Као прво југословенско вино са сертификатом да је оно произведено по међународно прописаним еколошким принципима. Оно је тих давних деведесетих година приказивано и дегустирано у Копенхагену, Будимпешти, Франкфурту, Баји и другим европским смотрама вина будућности.
О тим славним данима нашег виноградарства и винарства говорила је недавно аутор фрушкогорског еко-вина мр Весна Роботић новосадским винским витезовима Пробус и пријатељима издавачке куће „Прометеј” у Милетићевој улици. Била је то прилика да се отргне од заборава један важан период наше науке и праксе, која је ишла у корак са светским развојем, и с правом убрајана у не тако велику групу светских „земаља вина”.
Након занимљивог разговора у „Прометеју”, новосадским енофилима представљена је McC винарија у Ердевику. О тој младој винарији изграђеној 1918. године говорили су комерцијалисти Тамара Ивковић и Милан Папић и енолог Слободан Шапоња. Од њих смо сазнали да су сва вина ове винарије органска и биодинамична. То ће рећи, без икаквих хемикалија, вештачких ђубрива, пестицида, хербицида, на земљи и биљкама.
То је допринело побољшању укуса, квалитета и персоналности вина. Читава филозофија, како рече Милан Папић, је да се ради у складу са природом а не против ње. Власник винарије је Don Mc Culloch. Шкот који је заједно са супругом Секом Николић 2009. године засадио виноград у Ердевику и већ из прве бербе освојили су бронзану медаљу на Декантеру. Заједно су почели да шире свест и знање о другачијем приступу узгоја грожђа.
До 2018. вино су производили другим винаријама, док нису изградили своју у Ердевику, у Милин Долу. Винарија је лоцирана на обронцима Фрушке горе, на винском путу, тј. рути Илок - Ердевик.
Има три хектара винограда и спада у нискотиражне винарије. Производи просечно 15.000 боца годишње, искључиво сувих вина, интернационалних сорти: ризлинг рајнски, совињон бели, траминац, од белих и од црних мерло, малбек, пино црни и кабернеи, совињон и фран.
Црвена вина, каже енолог Шапоња, чувају се до 12 месеци у храстовим бурадима, а у боцама до десет месеци. Бела вина, такође, до десет месеци проводе у боцама пре него се пуштају у продају.
На питање по чему се винарија разликује од других Слободан Шапоња каже: „Хранимо земљу радије него биљку и на тај начин стварамо имунитет винове лозе. Имамо свој компост, који садржи неколико природних састојака: валоријан, коприва, камилица и друго, који додајемо земљи.
Исто тако користимо и метод зван 500-хомеопатија, којим се кравља балега ставља у рогове и закопава у земљу два месеца. (О том занимљивом методу биће речи једном другом приликом). Треће по чему се разликујемо од других је примена озона - Теслин метод. Он убија бактерије и користимо га и у винограду и у винарији. С њим перемо судове и подове”.
Биодинамично виноградарство је највиши облик органске производње који се развио а основу идеје аустријског филозофа Рудолфа Штајнера почетком XX века. Последњих неколико година је постао веома популаран у свету.
Основни циљ ове производње је успостављање равнотеже између холистичког развоја и самоодрживог система, то јест органско виноградарство у складу са природом и синхронизовано са космичким циклусима. Да би производ могао да буде означен као биодинамични мора да испуни строге стандарде прописане од стране међународно признатих сертификованих тела Деметар удружења.
Ердевичка винарија McM од 2011. користи органски и биодинамички приступ третирању земљишта и винограда, али су тек након изградње властите винарије понели захтев и добили органски сертификат Републике Србије за органску производњу и прераду, као и за извоз, у новембру 2020. Дозволу издаје Екоцерт Балкан у Земуну. Године 2023. званично је одбијен и сертификат за биодинамичку производњу од компаније Деметер (Biodynamic Federation Demeter International).
После вербалног дела, љубитељи вина окупљени у „Прометеју”, прешли на усмени део. Прешли смо на вино, да утврдимо градиво, понуђени су нам драгуљи, који препуштени природи имају карактер благородне земље Фрушке горе. Истинска су легитимација Срема, па ако хоћете, чак и уже, Ердевика.
Сва вина имају своју персоналност, индивидуалност по којој се памте и препознају. Зрела су и способна за самосталан и дуг живот. Као и житељи Срема, дрчна и стасита. Ненашминкана, за разлику од винских реплика на које смо навикли, на којима смо формирали свој укус.
Ја сам се од белих определио за ризлинг, без додатка „рајнски”. Ако се баш инсистира на томе, онда би више одговарали „рајски”. Изражен сортни карактер. Раскошне ароме у којима доминирају бресква, јабука, ружа и чудесно примамљиви мирис петролеје, помало и апотеке, који долази до изражаја код зрелијих годишта. Вино које заслужује формулу 5 F која прати најбоље примерке вина ове краљевске сорте.
Смислили су је вински аутори којом најкраће описују ово савршено пиће, користећи пет енглеских речи: fruity, floral, fine, finesse и finish (воћно, цветно, нежно, племенито, с дугом завршницом). Од црних зауставио сам се на купажи мерлоа и малбека. Две сорте које заједно сазревају. Заједно и ферментишу, Изражена воћност, шљива и вишња. Наслућује се ванила...
Остала вина препуштам вама, драги читаоци. Радите и ви нешто.