Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВИНСКА КАРТА ПЕТРА САМАРЏИЈЕ: Винска хијерархија

17.09.2023. 13:00 13:25
Пише:
Фото: privatna arhiva

Европска унија као највећи произвођач и извозник вина на свету, уместо великих различитости винског законодавства у земљама чланицама, најновијом регулативом успоставила је такозвани „ПДО/ПГИ систем” географског порекла вина. Он је обавезујући за све ЕУ земље произвођаче вина. Србија као земља са дугом винском традицијом и великим бројем ознака порекла вина по старом систему, као и због тежње уласка у Европску унију, усагласила је свој најновији Закон о вину са европским захтевима.

У нас су тако утврђене следеће категорије вина: мирно, ликерско, пенушаво, квалитетно пенушаво, квалитетно ароматично пенушаво, газирано, полупенушаво, слабо газирано, вино од презрелог грожђа, вино од просушеног грожђа, вино за дестилацију и ароматизовано вино. У недостатку простора да се свака набројана врста (категорија) посебно дефинише, определио сам се за квалитетне категорије вина како су оне класификоване нашим законом донетим 2009. године.

Сва наша вина у обичном смислу речи (стрицто сенсу) рангирана су у четири квалитетне категорије. Најнижа је „стоно” вино без географског порекла (wine without геограпхицал индицатионс) - произведено од грожђа једне или више дозвољених сорти винове лозе врсте витис винифера Л, и других врста из рода витис, које испуњавају прописан квалитет и начин производње за ову категорију вина.

Следе три преостале квалитетне категорије вишег ранга, чије је географско порекло познато. На њихов квалитет и карактеристике утичу климатски, земљишни и људски фактори (wine with геограпхицал индицатионс). Класификација почиње са регионалним вином, које носи ознаку „ГИ” („ПГИ” у Европској унији), што је гаранција да је вино произведено од грожђа једне или више препоручених сорти винове лозе витис винифера Л. и других врста из рода витис.

Најмање 85 посто грожђа мора бити из истог виноградарског региона. И да се производња и прерада грожђа и производња вина обавља у оквиру датог виноградарског региона, у складу са прописаним и дозвољеним приносом грожђа, квалитетом и начином производње вина за ову категорију. Вино које по новом обележавању носи ознаку регионално, prеthodnim законом звало се „стоно вино са географским пореклом".

На врху пирамиде квалитета вина су врхунска К.Г.П.К. вина и квалитетна К.П.К. вина. У Европској унији она имају обележја „ПДО”. Суштинска разлика између њих и два поменута вина нижег ранга, је у томе што она могу да се производе само од сорти племените европске лозе витис винифере.

Разлика између квалитетног и врхунског, пак, је само у томе што прво има „изражене” а врхунско „нарочито изражене” карактеристике сорте или сорти од којих су добијени.  Сорте морају бити пореклом из истог виноградарског рејона у коме се обавља и његова прерада, у складу са прописаним дозвољеним приносима грожђа, квалитетом и начином производње вина за сваку категорију.

Највише неспоразума око усклађивања наших прописа са захтевима Европске уније било је око коришћења сорти насталих укрштањем витис винифере и других врста из рода витис. То су сорте настале на бази интерспецијес (међуврсне) хибридизације. Неке су добијене укрштањем сорти винифера са северноамеричким врстама  а друге са источноазијском врстом а.амуренсис. Добијени хибриди испољавају врло различиту отпорност, пре свега на ниске температуре и гљивичне болести, као и на убрзано сазревање. А при том дају и квалитетна вина.

Европска унија, међутим, и даље има ригорозан став према овим хибридима. Полазећи од тога да је наша наука креирала више оваквих хибрида веома погодних за интегралну и органску произвоњу нашим преднацртом Закона о вину желело се ове новостворене сорте увести у широку производњу. У Бриселу је то глатко одбијено.

Сорте које су створили оплемењивачи и селекционари Пољопривредног факултета у Новом Саду са великом отпорношћу на гљивичне болести и ниске температуре, попут паноније, мораве, петре, бачке и других онемогућене су да стичу више чинове у винској хијерархији. Највећи домет им је регионално вино.

Пре десетак година у Бриселу је обећано да ће тај вето „колико сутра” бити укинут.

Пише:
Пошаљите коментар
ВИНСКА КАРТА ПЕТРА САМАРЏИЈЕ: Шта је вино?

ВИНСКА КАРТА ПЕТРА САМАРЏИЈЕ: Шта је вино?

10.09.2023. 13:00 12:10
ВИНСКА КАРТА ПЕТРА САМАРЏИЈЕ: Вино долине лепих девојака 2

ВИНСКА КАРТА ПЕТРА САМАРЏИЈЕ: Вино долине лепих девојака 2

03.09.2023. 10:15 13:24
ВИНСКА КАРТА ПЕТРА САМАРЏИЈЕ: Вино тражи нежност

ВИНСКА КАРТА ПЕТРА САМАРЏИЈЕ: Вино тражи нежност

06.08.2023. 13:00 15:59