Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VINSKA KARTA PETRA SAMARDŽIJE: Vinska hijerarhija

17.09.2023. 13:00 13:25
Piše:
Foto: privatna arhiva

Evropska unija kao najveći proizvođač i izvoznik vina na svetu, umesto velikih različitosti vinskog zakonodavstva u zemljama članicama, najnovijom regulativom uspostavila je takozvani „PDO/PGI sistem” geografskog porekla vina. On je obavezujući za sve EU zemlje proizvođače vina. Srbija kao zemlja sa dugom vinskom tradicijom i velikim brojem oznaka porekla vina po starom sistemu, kao i zbog težnje ulaska u Evropsku uniju, usaglasila je svoj najnoviji Zakon o vinu sa evropskim zahtevima.

U nas su tako utvrđene sledeće kategorije vina: mirno, likersko, penušavo, kvalitetno penušavo, kvalitetno aromatično penušavo, gazirano, polupenušavo, slabo gazirano, vino od prezrelog grožđa, vino od prosušenog grožđa, vino za destilaciju i aromatizovano vino. U nedostatku prostora da se svaka nabrojana vrsta (kategorija) posebno definiše, opredelio sam se za kvalitetne kategorije vina kako su one klasifikovane našim zakonom donetim 2009. godine.

Sva naša vina u običnom smislu reči (stricto sensu) rangirana su u četiri kvalitetne kategorije. Najniža je „stono” vino bez geografskog porekla (wine without geographical indications) - proizvedeno od grožđa jedne ili više dozvoljenih sorti vinove loze vrste vitis vinifera L, i drugih vrsta iz roda vitis, koje ispunjavaju propisan kvalitet i način proizvodnje za ovu kategoriju vina.

Slede tri preostale kvalitetne kategorije višeg ranga, čije je geografsko poreklo poznato. Na njihov kvalitet i karakteristike utiču klimatski, zemljišni i ljudski faktori (wine with geographical indications). Klasifikacija počinje sa regionalnim vinom, koje nosi oznaku „GI” („PGI” u Evropskoj uniji), što je garancija da je vino proizvedeno od grožđa jedne ili više preporučenih sorti vinove loze vitis vinifera L. i drugih vrsta iz roda vitis.

Najmanje 85 posto grožđa mora biti iz istog vinogradarskog regiona. I da se proizvodnja i prerada grožđa i proizvodnja vina obavlja u okviru datog vinogradarskog regiona, u skladu sa propisanim i dozvoljenim prinosom grožđa, kvalitetom i načinom proizvodnje vina za ovu kategoriju. Vino koje po novom obeležavanju nosi oznaku regionalno, prethodnim zakonom zvalo se „stono vino sa geografskim poreklom".

Na vrhu piramide kvaliteta vina su vrhunska K.G.P.K. vina i kvalitetna K.P.K. vina. U Evropskoj uniji ona imaju obeležja „PDO”. Suštinska razlika između njih i dva pomenuta vina nižeg ranga, je u tome što ona mogu da se proizvode samo od sorti plemenite evropske loze vitis vinifere.

Razlika između kvalitetnog i vrhunskog, pak, je samo u tome što prvo ima „izražene” a vrhunsko „naročito izražene” karakteristike sorte ili sorti od kojih su dobijeni.  Sorte moraju biti poreklom iz istog vinogradarskog rejona u kome se obavlja i njegova prerada, u skladu sa propisanim dozvoljenim prinosima grožđa, kvalitetom i načinom proizvodnje vina za svaku kategoriju.

Najviše nesporazuma oko usklađivanja naših propisa sa zahtevima Evropske unije bilo je oko korišćenja sorti nastalih ukrštanjem vitis vinifere i drugih vrsta iz roda vitis. To su sorte nastale na bazi interspecijes (međuvrsne) hibridizacije. Neke su dobijene ukrštanjem sorti vinifera sa severnoameričkim vrstama  a druge sa istočnoazijskom vrstom a.amurensis. Dobijeni hibridi ispoljavaju vrlo različitu otpornost, pre svega na niske temperature i gljivične bolesti, kao i na ubrzano sazrevanje. A pri tom daju i kvalitetna vina.

Evropska unija, međutim, i dalje ima rigorozan stav prema ovim hibridima. Polazeći od toga da je naša nauka kreirala više ovakvih hibrida veoma pogodnih za integralnu i organsku proizvonju našim prednacrtom Zakona o vinu želelo se ove novostvorene sorte uvesti u široku proizvodnju. U Briselu je to glatko odbijeno.

Sorte koje su stvorili oplemenjivači i selekcionari Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu sa velikom otpornošću na gljivične bolesti i niske temperature, poput panonije, morave, petre, bačke i drugih onemogućene su da stiču više činove u vinskoj hijerarhiji. Najveći domet im je regionalno vino.

Pre desetak godina u Briselu je obećano da će taj veto „koliko sutra” biti ukinut.

Piše:
Pošaljite komentar
VINSKA KARTA PETRA SAMARDŽIJE: Šta je vino?

VINSKA KARTA PETRA SAMARDŽIJE: Šta je vino?

10.09.2023. 13:00 12:10
VINSKA KARTA PETRA SAMARDŽIJE: Vino doline lepih devojaka 2

VINSKA KARTA PETRA SAMARDŽIJE: Vino doline lepih devojaka 2

03.09.2023. 10:15 13:24
VINSKA KARTA PETRA SAMARDŽIJE: Vino traži nežnost

VINSKA KARTA PETRA SAMARDŽIJE: Vino traži nežnost

06.08.2023. 13:00 15:59