Вегетаријанска брза храна није боља од оне на бази меса
Многа јела на бази поврћа која се налазе на јеловнику фаст фуд ресторана пуна су мноштва конзерванса и адитива како би се побољшао укус и надокнадио недостатак меса, а ради се о индустријски обрађеној храни препуној нездравих додатака која је једнако нездрава била она вегетаријанска или не. Таква брза храна без меса у правилу има више масноћа и калорија него класична вегетаријанска храна у којој сами припремате оно што једете - свеже поврће, житарице, махунарке, воће...
Такође, често је калоричнија и од брзе хране у којој доминира месо па вегетаријанска опција није најбољи избор ако покушавате изгубити вишак килограма. Стручњаци кажу да чак може бити маснија и напомињу да су људи често у заблуди кад сматрају да је то здравија варијанта, а неки чак, иако једу месо, понекад бирају вегетаријанску брзу храну јер верују да ће се мање удебљати.
Дијететичар Пол Салтер каже да брза вегетаријанска храна може да садржи мање масноћа, али и у том случају може да има пуно калорија и висок ниво натријума, преноси Дејли мејл.
- Када размишљате о вегетаријанској храни, кроз мисли вам пролазе воће и поврће, али, ресторани брзе хране немају новца, простора и капацитета за квалитетне производе - објашњава Салтер. - Као резултат тога, многа јела на бази поврћа која се налазе на јеловнику фаст фуд ресторана су пуна мноштва конзерванса и адитива како би се побољшао укус и надокнадио недостатак меса.
Салтер додаје како је тофу здрава опција и изврстан извор протеина, али када се уз њега стави сир да би се побољшао укус, калорије се само збрајају.
Он је упоредио вегетаријански хамбургер и онај с месом једног ресторана брзе хране. Открио је да садржи више калорија (490 у односу на хамбургер од меса који је имао 385), више масноћа, натријума, угљених хидрата и шећера. Ипак, у нечему је био мрвицу бољи - имао је седам грама влакана, а хамбургер с месом три грама.
Постоји још једна опасност која пријети из брзе вегетаријанске хране, а то је да може да садржи хемикалије које узрокују гојазност. Стручњаци упозоравају и на неопходност уноса воћа и поврћа, односно да је недостатак биљних састојака, пре свега поврћа, један од главних криваца метаболичких болести повезаних с исхраном.