СВЕТОГОРСКИ ПОСНИ КОЛАЧ са сувим воћем и лешницима За још бољи укус прелијте чоколадом
За Бадње вече спремите познати светогорски колач са сувим воћем и лешницима. Ово је посни колач који се прави од састојака који не кошатају пуно, а захваљајући џему и чоколади је невероватно укусан, док му мирис даје цимет. Светогроски посни колач са сувим воћем постаће свима омиљени, а лако се прави.
Састојци:
- 15 кашика џема од шљива
- 15 кашика шећера
- 3 равне кашичице цимета
- 1 лимун
- 1,5 поморанџа
- 2 кашике прашка за пециво
- 550 г брашна
- 300 мл млаке воде
- 1 шака лешника
- мало сувог грожђа
- мало сувих кајсија
- мало сувих банана
Припрема:
Корак 1
Припремите састојке
Суво воће (суве кајсије, суво грожђе, суве банане) потопите у воду. Оставите 10 минута да одстоји, па процедите и исецкајте. Орахе исто исецкајте, а кору лимуна изрендајте, док поморанџу исцедите.
Корак 2
Смеса за посни колач
У шерпу ставите џем, па додајте шећер и промешајте. Затим сипајте воду, па додајте кору лимун, сок од поморанџе, лешнике и суво воће, као и цимет. Све лепо сједините, па постепено додајте просејано брашно са прашком за пецивом и опет промешајте. Смесу за посни колач са сувим воћем и лешницима сипајте у калуп обложен пек папиром.
Корак 3
Пеците посни колач
Пеците посни колач у загрејаној рерни на 180°Ц око 25-30 минута. Готов колач премажите џемом и прелијте истопљеном чоколадом.
Пријатно!
Kurir.rs/ Дневник