SVETOGORSKI POSNI KOLAČ sa suvim voćem i lešnicima Za još bolji ukus prelijte čokoladom
Za Badnje veče spremite poznati svetogorski kolač sa suvim voćem i lešnicima. Ovo je posni kolač koji se pravi od sastojaka koji ne košataju puno, a zahvaljajući džemu i čokoladi je neverovatno ukusan, dok mu miris daje cimet. Svetogroski posni kolač sa suvim voćem postaće svima omiljeni, a lako se pravi.
Sastojci:
- 15 kašika džema od šljiva
- 15 kašika šećera
- 3 ravne kašičice cimeta
- 1 limun
- 1,5 pomorandža
- 2 kašike praška za pecivo
- 550 g brašna
- 300 ml mlake vode
- 1 šaka lešnika
- malo suvog grožđa
- malo suvih kajsija
- malo suvih banana
Priprema:
Korak 1
Pripremite sastojke
Suvo voće (suve kajsije, suvo grožđe, suve banane) potopite u vodu. Ostavite 10 minuta da odstoji, pa procedite i iseckajte. Orahe isto iseckajte, a koru limuna izrendajte, dok pomorandžu iscedite.
Korak 2
Smesa za posni kolač
U šerpu stavite džem, pa dodajte šećer i promešajte. Zatim sipajte vodu, pa dodajte koru limun, sok od pomorandže, lešnike i suvo voće, kao i cimet. Sve lepo sjedinite, pa postepeno dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivom i opet promešajte. Smesu za posni kolač sa suvim voćem i lešnicima sipajte u kalup obložen pek papirom.
Korak 3
Pecite posni kolač
Pecite posni kolač u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta. Gotov kolač premažite džemom i prelijte istopljenom čokoladom.
Prijatno!
Kurir.rs/ Dnevnik